Svijet

OSTAVKA GLAVNOG BRITANSKOG EPIDEMIOLOGA ZBOG KRŠENJA PRAVILA IZOLACIJE

Izvor: Tanjug

I BRITANCI IMAJU SVOG KOŠARCA

Savetnik britanske vlade, epidemiolog Nil Ferguson, podneo je ostavku nakon što je prekršio pravila izolacije i sastajao se sa svojom ljubavnicom.

Profesor Ferguson, koji je savetovao Borisa Džonsona da uvede mere karantina i „držao predavanje” građanima da moraju da poštuju stroge mere socijalne izolacije, podneo je ostavku na poziciju savetnika, jer je dozvolio svojoj emotivnoj partnerki,  da ga posećuje u njegovom domu, piše britanski Telegraf.

Otkriveno da ga je tokom karantina posećivala 38-godišnja ljubavnica Antonija Stats, koja je inače udata za drugog čoveka sa kojim i živi i ima dvoje dece. I dok je doktor gospođu Stats pustio u svoj dom, naciji je svakodnevno pričao o tome koliko je važno da se pridržavaju socijalne distance.

U izjavi povodom ostavke, vodeći epidemiolog sa londonskog Impirijal koledža rekao je da je napravio „grešku u proceni”.

„Prihvatam da sam napravio grešku u proceni i da sam pogrešno postupio. Ponašao sam se tako u uverenju da sam imun, pošto sam nakon što sam pozitivno testiran na koronavirus bio potpuno izolovan skoro dve nedelje. Duboko žalim zbog bilo kakvog podrivanja jasnih poruka da je fizičko distanciranje stalno potrebno za kontrolu ove razorne epidemije. Vladine smernice su nedvosmislene i postoje tu da nas zaštite sve”, rekao je Ferguson, preneo je Tanjug.