Republika Srpska

RiTE „Ugljevik“ isplatio Popoviću 47.000 KM zbog nezakonite smjene

BANJALUKA – Rudnik i termoelektrana (RiTE) “Ugljevik“ isplatio je 47.000 KM odštete bivšem direktoru Đorđu Popoviću zbog nezakonite smjene nakon opštih izbora 2018. godine, kada se sa još nekoliko direktora našao u grupi „mangupa“, kako ih je nazvao tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik, saznaje CAPITAL.

Prema našim informacijama, Popović je odustao od tužbe nakon što je preduzeće pristalo na nagodbu da mu se isplati traženi iznos.

Podsjećamo, Popović je nakon smjene u dva navrata tužio RiTE „Ugljevik“, jer Nadzorni odbor tog preduzeća nije ispoštovao prvu sudsku presudu koja je bila u njegovu korist.

U prvoj odluci o razrešenju Nadzorni odbor se pozivao na loše poslovne rezultate i zapošljavanje bez konsultacija sa resornim ministarstvom, a nakon što je Popović tu smjenu osporio na sudu, NO je po skraćenom postupku donio novu odluku o razrešenju, navodeći sukob interesa kao razlog.

Popović je tada podnio novu tužbu, a osim vraćanja na poziciju direktora tražio je i nanadu plata.

U međuvremenu je Popović, kao kadar DNS-a, imenovan za ministra saobraćaja i veza RS i tada je došlo i do sporazuma sa Rudnikom i termoelektranom.

On je početkom ove godine podnio ostavku na poziciju ministra saobraćaja i veza RS kako bi mogao da preuzme poslanički mandat u Skupštini Brčko distrikta.

Popovićev komentar nismo uspjeli dobiti jer se nije javljao na telefon.

CAPITAL je ranije pisao o spornim smjenama kojima se vlast RS obračunava sa nepodobnim kadrovima, a koje se često završavaju tužbama i naredbom suda da se smijenjeni funkcioneri vrate na posao i da im se isplati odšteta.

Bez obzira na to Vlada ne odustaje od stare prakse i ne pristaje da na mjesto direktora Inspektorata RS vrati smijenjenog Predraga Tomića iako je sud dva puta utvrdio da je nezakonito smijenjen.

Tomić je zbog toga podnio i treću tužbu, ali i krivičnu prijavu protiv premijera RS Radovana Viškovića, koju je Republičko javno tužilštvo odbacilo, o čmu je CAPITAL pisao u tekstu Tužilaštvu nije sporno što Vlada izigrava pravosuđe.

 

CAPITAL