Republika Srpska

RESPIRATORI PRED TUŽILAŠTVOM – UKRADENI MILIONI MARAKA

Izvor:  Buka

Draško Stanivuković je podnio krivične prijave protiv Dejana Kusturića, direktora Fonda zdravstvenog osiguranja zbog nesavjesnog rada u službi i krivičnu prijavu protiv Željaka Babića direktora Medietik Banjaluka.

On je to uradio u Repuličkom tužilaštvu RS iznoseći niz podataka koji pokazuju na koji način je počinejno krivično dijelo prilikom nabavke respiratora u RS.

„Krivičnu prijavu podnosimo jer smo došli do detalja koji govore o još većem kriminalu od onog o kojem smo govorili ranije. Ovdje ima posla za tužilaštvo, SIPA-u i sve druge nadležne isntitucije. Čak određene institucije na nivou EU koje se bave pranjem novca treba da se uključe“, rekao je Stanivuković.

Kako navodi, ovo je najveći kriminal za vrijeme pandemije i korona virusa.

„Ova razlika u cijeni je nešto što je neprihvatljivo. Iz UIO samo dobili sve podatke i kad sve to saberete do 28. maja dobijemo 100 respiratora, a Fond je rekao da su naručili 165 respiratora“, kaže on i dodaje:

„Mi imamo ozbiljne navode da preko 40 respiratora nikada nije ni stiglo u RS. Tražimo od direktora Fonda da pošalje slike svih 165 respiratora. Nedostaje jedan dio respiratora koji nikad nisu uvezeni. Pozivan sve institucije da proprate podatke UIO. Agencije za lijekove i Fonda zdravstvenog osiguranja. Ova firma nikada do početka pandemije nije nabavljala respiratore prije toga i zašto onda baš ta firma uvozi sve respiratore za Fond. Pored toga, pokušavaju falsivikovati dokumente, prebacivajući dokumente u evre“, rekao je Stanivuković.

„Dobili smopodatke iz Uprave za indirektno oporezivanje koji su drugačiji od podataka Agencije za lijekove, a podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS su drugačiji od podataka obje ove institucije. Tri podatka koje dobijamo od zvaničnih institucija. Prema podacima UIO najskuplji uvezeni respirator je 34.000 KM. Najskuplji respirator firme Medietik koji je ušao u BiH je 34.000 KM, a prodavani su po cijeni od 157.000 KM. Od toga je 20 respiratora Medietik plaćao po 19.000, pet po 18.000, a koji su uvezeni u aprilu. Cijene koje su u Fondu, po kojima su prodavani Fondu su 58.000, a najskuplji 157.000. Cijena svih respiratora prema podacima UIO je 4 miliona sa PDV-om. Prodajna Fondu je 15.1 milion KM. Ovo su radili banditi. Razlika u cijeni je 11 miliona.“