Republika Srpska

RADNICI RITE Gacko i UGLJEVIK NAJAVILI ŠTRAJK

Izvor: Capital

UGLJEVIK – Sindikat zaposlenih u Elektroprivredi Republike Srpske najavio je za kraj juna štrajk radnika u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik i Gacko ukoliko uprava preduzeća ne isplati regres.

Po kolektivnom ugovoru, uprava preduzeća ima rok do 30. juna da izmiri tu obavezu. Dogovorili smo se da ukoliko ne bude isplaćen, idemo u obustavu rada”, kazao je danas Zoran Mićanović, predsjednik sindikata nakon sastanka predstavnika sindikalnih organizacija u Ugljeviku.

Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije RiTE Gacko rekao je kako matično preduzeće vrši udar na kolektivni ugovor i pokušava da umanji radnička prava.

U vrijeme pandemije kada niko nije mogao znati kakva to pošast dolazi i kakve posljedice nosi očekivali smo od uprave ERS-a da nam ponude pomoć i nagrade radnike, jer su radeći u sistemu i po 12 sati dovodili sebe i svoje porodice u opasnosti kako bi Republika Srpska mogla da funkcioniše.

Sindikalci su takođe optužili upravu da je frizirala poslovne rezultate. Naime, kako su rekli mješoviti holding je prijavio dobit od 33 miliona maraka, dok su zavisna preduzeća koja su sastavni dio njega u gubitku većem od 30 miliona maraka.

Ocijenili su kako postojeći model funkcionisanja ERS-a “ubija” zavisna preduzeća te najavili kako će uskoro predložiti svoj model poslovanja koji bi bio održiv.