Republika Srpska

Propala Bobar banka otpisuje stotine miliona nenaplativih kredita

BIJELJINA – Bobar banka u stečaju uspjela je u protekle četiri godine da naplati svega 36,3 miliona KM ili 13,2 odsto ukupnih potraživanja. Značajan dio, od blizu 260 miliona ukupnih kredita i kamata, je nenaplativ i ići će se sa prijedlogom za otpis jer su sva sredstva za naplatu iskorištena, saznaje portal CAPITAL.

Ovo je, između ostalog, navela stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković u izvještaju o postupku stečaja i ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika s krajem prošle godine, a koji će sutra biti razmatran na sjednici Odbora povjerilaca banke.

Ukupna potraživanja banke na kraju 2020. godine iznosila su 258,9 miliona KM, a najveći dio odnosi se na kredite pravnim licima i to 141 milion KM i zateznu kamatu (109 miliona KM).

Stečajna upravnica je procijenila da je naplata ovih potraživanja upitna imajući u vidu da su obezbjeđenja dosta loša ili ih uopšte nema.

„Značajan dio kredita je nenaplativ i na narednoj Skupštini povjerilaca će se ići sa prijedlogom za otpis jer su sva sredstva za naplatu iskorištena i završeni sudski postupci“, istakla je Novaković.

Dodala je da je od otvaranja stečaja do kraja prošle godine ukupno naplaćeno 36,3 miliona KM ili svega 13,2 odsto.

Nivo naplate kredita je dosta nizak, a uzrok ovakve naplate su loša obezbjeđenja plasmana i nemogućnost bar djelimične naplate kod dijela plasmana jer je dosta dužnika ugašeno, a fizička lica su napustila zemlju ili nemaju nikakve imovine za eventualnu naplatu potraživanja“, navela je stečajna upravnica.

Najveći problem su krediti od pravnih lica u iznosu većem od milion KM koji čine 90 odsto ukupnih potraživanja.

„Završen je značajan dio sporova koji su vođeni sa ciljem naplate potraživanja, ali nema imovine, niti bilo kakvih sredstava i značajan dio ovih potraživanja će se morati otpisati zbog nenaplativosti“, istakla je Novaković i dodala da će pripremiti detaljan pregled nenaplativih potraživanja kod kojih su iskorišteni svi instrumenti za naplatu i čiji je otpis neminovan.

CAPITAL