Republika Srpska

Prointeru i društvu novi milion iz Fonda zdravstva

Fond zdravstvenog osiguranja platiće firmama “Prointer ITSS” d.o.o iz Banjaluke i “Comtrade System Integration” d.o.o. iz Sarajeva preko milion maraka za Microsoft licencu.

Ove dvije kompanije su udružene u grupu ponuđača dobile posao nabavke Microsoft licenci na tri godine i to za iznos od 1.313.966 KM.

Inače, osim ovih kompanija niko se nije prijavio na tender za ovako vrijedan posao, pa je pomenutoj grupi ponuđača za dobijanje preko milion maraka bilo potrebno samo da ispune navedene uslove iz tenderske dokumentacije.

Ovo je navedeno i u obrazloženju Fonda zdravstvenog osiguranja gdje piše da je 2.2.2021. godine izvršen pregled jedine prispjele ponude, te da je Komisija utvrdila da je ova ponuda u skladu sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije. Naknadno je utvrđeno da su dostavljeni i svi traženi dokumenti, pa je ostalo još samo da se objelodani da će nabavku Microsoft licenci vršiti grupa ponuđača “Prointer” i “Comtrade System Integration”

Nedavno je upravo Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, čiji sin igor se dovodi u vezu sa firmom “Prointer” upitan da prokomentariše milionske ugovore koje dobija od javnih preduzeća i institucija izjavio da tu ne vidi sukob interesa i pozvao nadležne da slobodno ispitaju ako postoji sumnja na tako nešto.

“To se radi o jednom odluičnom momku koji je otišao i završio škole u inostranstvu koji je kad sam mu ja sugeriosao da tamo nešto pokuša, odlučio da se vrati. On je formirao svoj biznis, imao neke komunikacije na tom planu, nije vlasnik unutra… Zato što je moj sin ne treba da bude diskriminisan ili eliminisan i, koliko znam ta firma Prointer ima 105 inženjera koji rade svestrano svoj posao. Ne vidim ništa loše u tome…” rekao je Dodik, koji je svojevremeno i priznao da je njegov sin saradnik u “Prointeru”.

 

(Buka)