Da je Bata Živojinović živ danas bi napunio 87 godina.

O našem legendarnom glumcu ispričano je na stotine zanimljivosti, ali se čini da nije toliko poznata priča o jednom njegovom neobičnom hobiju.

Verovali ili ne, Velimir Bata Živojinović je decenijama sakupljao svu obuću u kojoj je snimao filmove i serije. Čuvao ih je sve dok se nepodnošljivi neprijatni mirisi nisu raširili u celoj vikendici.

– Kada sam 1955. godine snimao prvi film “Pesma sa Kumbare”, odlučio sam da sa svakog snimanja nešto sačuvam za uspomenu. Kostimograf mi je dao cipele, pa sam odlučio da čuvam obuću. Bilo je tu i drvenih cokula i vojničkih čizama, opanaka, raznih cipela… Sakupljenu obuću tokom godine bi nosio u vikendicu u Koraćicu, na Kosmaju, i tamo odlagao u jednu veću ostavu između kuće i garaže, pričao je Bata Živojinović.

– Kada sa snimanja nakupim i po nekoliko desetina pari u neku kutiju,

ponesem je i tamo ćešnem. Ta prostorija sa velikim plakarima bila je samo za obuću rezervisana – ispreičao je nekad glumac.


Nekoliko godina pred smrt, kada je Bata Živojinović posle dužeg vremena obišao vikendicu, osetio je čudan, nepodnošljiv miris.

– Napravio sam promaju, ali nije vredelo. Pomislio sam da se uvukla neka životinja i crkla. Latio sam se krpe, sve ribao deterdžentom, prao zavese u kadi, ali smrad nije iščezao. Počeo sam da mirišem svaki deo vikendice, kupatilo, kuhinju, sve, a kada sam došao do otvorio vrata ostave, bilo mi je jasno šta je zaudaralo. Svu obuću sam iznerviran izbacio u dvorište i zapalio – pričao je Velimir Bata Živojinović o ovom neobičnom hobiju i pomalo smešnoj anegdoti.

(INFORMER)