Medicina

Od multiple skleroze u BiH sve češće obolijevaju i djeca

BANJALUKA, SARAJEVO – Prema procjenama, u BiH živi oko 10.000 građana oboljelih od multiple skleroze (MS), a zabrinjavajući je podatak da se starosna granica oboljelih u posljednjih nekoliko godina smanjuje, te obolijevaju čak i dvanaestogodišnjaci.

Kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz udruženja oboljelih od ove hronične autoimune bolesti, problemi s kojima se oboljeli suočavaju u BiH su bili dosta izraženiji u periodu pandemije virusa korona, te su dodali da će se uprkos pandemiji 30. maj, Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze, obilježiti u gradovima širom BiH.

Miroslav Vukomanović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze RS, u razgovoru za “Nezavisne” je rekao da u Srpskoj trenutno živi oko 2.000 oboljelih od ove bolesti, te da je zabrinjavajuće što svake godine sve mlađe osobe obolijevaju.

“Starosna granica se drastično spustila ispod 18. godine, sve je više slučajeva da obole osobe sa 12, 13 ili 16 godina”, naveo je Vukomanović.

Dodao je da osobe oboljele od ove bolesti u Srpskoj u periodu pandemije nisu bile zakinute za terapije.

“Problem je bio što ljudi koji su imali pogoršanja jedan period nisu mogli da odu na pregled, jer ambulanta nije radila”, rekao je Vukomanović.

Dodao je da još imaju problema s odlaskom u banju, jer, kako kaže, prijemna ambulanta u Banjaluci nije radila, te oboljeli nisu mogli da dobiju rješenja za banju u Srbiji, ali da se nadaju da će se i to brzo riješiti.

Istakao je da će Svjetski dan borbe protiv MS 30. maja obilježiti izložbom u “Staklencu” u parku “Petar Kočić” u centru Banjaluke, kao i da će u ovom parku biti postavljen štand.

“Za Svjetski dan borbe protiv multiple skleroze smo napisali projekat pod nazivom ‘Jabuka za MS’, zbog čega ćemo pored promotivnog materijala koji ćemo dijeliti na štandu u parku ‘Petar Kočić’ zainteresovanim dijeliti i jabuke u znak zdravlja”, zaključio je Vukomanović.

Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, naveo je da u ovom kantonu najveći problem za oboljele predstavlja nepostojanje adekvatne i kvalitetne terapije.

“Problem je što nema adekvatnog budžeta putem kojeg se obezbjeđuje adekvatna i kvalitetna terapija. Tu su i problemi arhitektonskih barijera kao i stigmatizacija društva”, kazao je Muzurović.

Dodao je da oboljeli od ove bolesti ne žele da budu dio problema, već dio rješenja.

“Obezbjeđivanjem kvalitetne i pravovremene terapije oboljelima se omogućava poboljšanje kvaliteta života i razvija se sposobnost da budu ravnopravni članovi društva, koji će društvu pridonijeti, a ne biti teret zajednici”, rekao je Muzurović.

Dodao je da je sigurno skuplje za budžet da osobe sa MS postanu teret društvu nego to da im se obezbijedi terapija.

Naveo je da u Kantonu Sarajevo živi oko 1.200 oboljelih od MS, a u BiH oko 10.000, te da zabrinajva dinamika bolesti, jer na dnevnoj bazi veliki broj pacijenata izlazi s klinike za neurološke bolesti sa dijagnozom multiple skleroze, a među njima je i sve veći broj mlađih građana.

Dodao da će u subotu Svjetski dan borbe protiv MS biti obilježen i u Sarajevu.

 

Nezavisne