Medicina

Diplomirana biohemičarka o razlikama između medicinskog i industrijskog kiseonika

Marijana Mijatović, diplomirana biohemičarka, napisala je za magazin BUKA tekst u kojem objašnjava razlike između medicinskog i industrijskog kiseonika. Pročitajte zašto industrijski kiseonik nije namijenjen ljudima bez obzira na njegovu čistoću. Tekst Marijane Mijatović prenosimo u cjelosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kiseonik za medicinsku upotrebu se po čistoći i kvalitetu  razlikuje od industrijskog kiseonika, odnosno Industrijski kiseonik nije namjenjen za ljudsku upotrebu.

Iako često nema razlike u sastavu, medicinski kiseonik, za razliku od industrijskog, je proizveden, uskladišten i distribuiran prema odgovarajućoj praksi jer je registrovan kao lijek. Kontrola transportnih boca i boca za skladištenje, odnosno  kontrola čitavog lanca snabdijevanja strogo kontroliše prisustvo vode kako bi se spriječio proces hrđe unutar boca.
Neizvjesnosti u pogledu čistoće i sadržaja industrijskog kiseonika, mogućeg zagađenja česticama i mikrobima predstavlja  neprihvatljiv rizik za pacijente.

Medicinski kiseonik

Medicinski kiseonik je često potreban kada pacijent ne može disati sam, naviše u respiratornim, ali i kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, može se koristiti za određene medicinske procedure, na primjer kada pacijent mora da ide pod opštu anesteziju. Obzirom da je kod ovakvih pacijenata imuni status narušen, jako je bitno da kiseonik i boce u kojima se nalazi ne budu kontaminirani. Osim toga medicinski kiseonik može da se primjenjuje u nemedicinskim situacijama, na primjer upotreba kod sportista.

Medicinski kiseonik se može proizvesti samo pomoću medicinskih vazdušnih kompresora. Generatori ili kompresori za medicinski kiseonik obično su bez ulja.Određene vladine agencije regulišu vrstu kompresora koji se može koristiti za proizvodnju medicinskog kiseonika zbog mogućeg rizika od kontaminacije.

Industrijski kiseonik 

Industrijski kiseonik je obično vrsta kiseonika koja se koristi u industrijskim okruženjima kao što su proizvodni pogoni, najviše u procesu  sagorijevanja, proizvodnje metala pa čak i za ubrzavanje određenih hemijskih reakcija. Industrijski kiseonik može se proizvesti kompresorima koji u manjoj ili većoj mjeri sadrže ulje u zavisnosti u kom industrijskom procesu će se koristiti kasnije.

Jedna od najvećih razlika kada je u pitanju industrijski kiseonik u odnosu na medicinski kiseonik je to što proizvodnja, skladištenje i distribucija industrijskog kiseonika nije tako strogo regulisana od strane vladinih agencija, što znači da u bocama industrijskog kiseonika može biti prisutan određeni stepen kontaminacije.

Mnogi ljekari i tehnolozi iz Indije napominju da se industrijske boce za kiseonik ne koriste u medicinske svrhe jer mogu da sadrže u sebi čestice prašine, vlagu , a iz nekih čak curi voda. Upravo u ovoj zemlji uočen je porast gljivičnog oboljenja mukormikozisa (crna gljivica) kod pacijenata koji su bili na respiratoru. Pošto je u određenom dijelu Indije prisutan nedostatak kiseonika, velike količine industrijskog kiseonika preusmjerene su u medicinske svrhe. Upravo industrijski kiseonik u ovom slučaju predstavlja mogući razlog nastanka ovih oboljenja (pored produžene upotrebe steroida i pada imuniteta).

 

BUKA