Republika Srpska

NOVI TROŠAK VLADE RS PRIREĐIVAČE IGARA NA SREĆU VODI U PROPAST

Izvor:  Capital

BANJALUKA – Novim Pravilnikom priređivačima igara na sreću nametnuta je obaveza plaćanja dodatnih 700 KM mjesečno po uplatnom mjestu, za potpuno fiktivnu uslugu – „održavanje novog softvera“, što je skoro 100 puta više od realnog troška. Novac će ubirati monopolistička firma, za račun lokalnih moćnika, uz podršku Ministarstva finansija RS, saopštila je Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).

Tvrde da je poslije famozne nabavke respiratora, na djelu još jedan način pljačke države, privrednika i građana – fantomsko odrzavanje softvera po cijeni skoro 100 puta većoj od realne!

„Naime, lokalni moćnici u Republici Srpskoj smislili novi način kako da beskrupulozno dođu do novca, i zarad sopstvenih interesa, ugroze na hiljade radnih mjesta, a privredu zemlje gurnu u crnu zonu! Ovoga puta, uz punu podršku Ministarstva finansija RS, uspjeli su da proguraju Pravilnik o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću, na osnovu kojeg će se od priređivača naplaćivati, u prosjeku, novih 700 KM mjesečno, po uplatnom mjestu, na ime troškova `održavanja novog softvera`“, navodi se u saopštenju ALPIS-a.

Dodaju da je taj, kako ističu, sramotni akt donesen bez ikakvog osvrtanja na činjenicu da stari softver radi bez ikakvih problema, da ne postoji nijedna stručna analiza koja bi pokazala potrebu za ovom “inovacijom”.

„Inače, ni u jednoj zemlji u Evropi ne postoji praksa da priređivači igara na sreću plaćaju ovakav namet!!! Osnovno pitanje koje se sada nameće je kome je namijenjena razlika između 10 maraka, koliko bi maksimalno mogla da iznosi cijena tog održavanja i fantomskih 700 KM mjesečno po objektu, koliko se novim Pravilnikom nameće priređivačima“, upitali su iz ALPIS-a.

Dodaju da če “prljavu igru velikih brojeva” u industriji igara na sreću država hitno morati da zaustavi, jer u protivnom može veoma realno da očekuje na hiljade ogorčenih ljudi koji će dobiti otkaz, na ulicama, jer više neće imati šta da izgube.