Svijet

Njujork: Haos nakon uragana, uvedeno vanredno stanje

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio proglasio je danas vanredno stanje zbog, kako je rekao, “istorijskog meteorološkog događaja”, nakon što su taj grad pogodile rekordno obilne kiše i poplave.

Najmanje šest ljudi je izgubilo život u obilnim kišama i poplavama koje je Njujorku i Nju Džerziju donio uragan.

Kišu, poplave i opasno stanje na putevima donijeli su ostaci tropske oluje Ajda.

Skoro sve linije njujorškog metroa bile su obustavljene kasno u srijedu po lokalnom vremenu. Nacionalna meteorološka služba izdala je najmanje pet upozorenja na poplave, od Filadelfije do severa Nju Džersija.

Prethodno je i guverner Nju Džersija Fil Marfi zbog Ide proglasio vanredno stanje.

– Najmanje jedna osoba je poginula u poplavama koje su zahvatile grad Pasaik u Nju Džersiju, rekao je ranije danas gradski zvaničnik Hektor Lora, prenosi Srna.

On je naveo da je tijelo starijeg muškarca izvučeno iz nabujale vode. Vozilo kojim je upravljao odnela je bujica. Vatrogasci su takođe spasili dvije osobe iz vozila.

Tornada su zahvatila dijelove Pensilvanije i Nju Džersija. Najmanje devet kuća je uništeno u mestima Malika Hil i Nju Džersi.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja ranije poznata kao uragan Ajda, sada klasifikovana kao post-tropski ciklon, kreće kroz oblast na sredini istočne, atlantske obale SAD, izazivajući iznenadne poplave i tornada na svom putu.

Ajda je pogodila Luizijanu u nedjelju kao uragan četvrte kategorije i jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada udarila u kontinentalni dio SAD. U svom poslednjem izveštaju, Centar za uragane naveo je da je oluja u Zapadnoj Virždiniji i da se kreće prema severoistoku.

Poplave u Njujorku

Očekuje se da sistem, koji sadrži vjetrove maksimalne brzine do 45 kilometara na sat, donese i do 20 cm kiše dok prolazi istokom SAD u naredna 24 sata. Prije nailaska oluje, već su prijavljena tornada u državi Merilend, istočno i sjeverno od glavnog grada SAD Vašingtona.

Centar za uragane najavio je da bi sistem čak mogao da osnaži kada sutra ponovo napusti kopneni deo SAD. U međuvremenu, saopšteno je da se na dalekom jugositoku Atlantika formirala tropska oluja Leri i da će po svemu sudeći sutra postati uragan.

Trenutno sadrži vjetrove brzine 105 kilometara na sat i kreće se ka sjeveru-sjeveroistoku. Meteorolozi navode da ta oluja trenutno ne predstavlja opasnost za kontinentalni deo Amerike.

Moguća izlivanja nafte nakon uragana

Nedavni snimci iz vazduha ukazuju na nešto što izgleda kao kilometrima dugačka naftna mrlja u blizini platforme u Meksičkom zalivu nakon uragana Ida, saopštilo je američko regulatorno telo koje prati okeane i atmosferu.

Fotografije Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), zajedno sa drugim koje je AP snimio iz helikoptera u utorak, takođe prikazuju lučke objekte u Luizijani, rafinerije nafte i brodogradilišta gdje je prošao uragan i gdje je primjetan sjajni trag, tipičan za izlivanje nafte i goriva u vodi.

Sedam rafinerija u Luizijani zatvoreno je u srijedu zbog nevremena, a one zajedno čine oko devet odsto svih američkih rafinerijskiih kapaciteta, prema američkom Ministarstvu energije.

Iz američke Agencije za zaštitu životne sredine, saopštili su juče da za sada nisu primili izvještaje o značajnim izlivanjima ili drugim pretnjama po životnu sredinu.

(Tanjug)