Svijet

Cijela država bez struje, najmanje dvoje poginulo

Najmanje dve osobe su poginule, a više od milion stanovnika širom Luizijane i Misisipija je bez struje nakon udara uragana Ida koji je oslabio u tropsku oluju.

U Nju Orleansu se utopio vozač, dok je u Baton Ružu oboreno stablo pogodilo jednu osobu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Kristina Stivens, portparolka guvernera Luzijane Džona Bela Edvardsa, rekla je da će zbog obima razaranja “biti mnogo više potvrđenih žrtava”.

I Edvards je u intervjuu za kablovsku mrežu MSNBC upozorio da će broj žrtava verovatno da raste. Rekao je i da gotovo niko u Luizijani nema struju, te da je poremećeno i snabdevanje vodom.

Guverner je na Tviteru takođe objavio da je angažovano 1.600 ljudi za spasilačke operacije. Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima pokušavaju da dođu do stanovnika Luizijane koji su zarobljeni u poplavama. Građani su zaglavljeni na krovovima ili u potkrovljima, a na društvenim mrežama objavljuju svoje adrese za spasilačke ekipe, prenosi Glas Amerike.

Mnogi putevi u Luizijani su neprohodni, a u nekim mestima su prekinute telefonske veze, zbog čega još nije poznat obim pričinjene štete.

Hitna služba Nju Orleansa upozorila je građane da ne izlaze i da je situacija i dalje veoma opasna.

 

Tanjug