Medicina

Neviđeno u svetu: Rođena beba koja je primala transfuziju kroz stomak zaražene majke

Izvor:  Novosti

U porodilištu Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” u nedelju se rodio dečak koji je kao plod, pre dve nedelje primio krv putem transfuzije kroz mamin stomak, jer je ona zaražena virusom korona, a i RH negativna je. Ovo je, inače, jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji već i u svetu, da se stručno rečeno, intrauterina transfuzija radi kod trudnice koja je pozitivna na KOVID 19.

Hrabra majka Valerija, inače Ruskinja rodom iz Sibira koja je udata u Kruševcu, porodila se carskim rezom u 33. nedelji. Rodila je sina Luku.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo ove bolnice Slađana Mihajlović za “Telegraf” kaže da su i mama i beba dobro, kao i da je tek rođena junačina negativna na virus korona .

– Rođeno je muško dete, teško 2. 265 kilograma. Ona je iz Kruševca prebačena u GAK “Narodni front”, ali pošto je jedno veče počela da kašlje, prebačena je kod nas. Dali smo joj kovid terapiju, koju sam trebovala preko Ministarstva. U pitanju je antivirusni lek za lečenje HIV-a, ali je super za lečenje žena u trudnoći i jedini koji nema neželjen efekat na bebu. I ona je sve to dobro podnela, a imala je i hipertenziju. Uradili smo carski rez, i ona i beba su dobro. Bebu smo, kada se stabilizovala, prebacili u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, i negativna je na koronu, a mamu smo juče ispratili kući – kaže za ovaj portala dr Mihajlović.