Republika Srpska

Nešić saopštio: DNS definitivno raskida koaliciju sa SNSD-om

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je na konferenciji za novinare, nakon održanog sastanka sa rukovodstvom stranke, da DNS istupa iz vladajuće koalicije.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i DNS-a Nenad Nešić sinoć su održali kratak sastanak kako bi pokušali riješiti nesuglasice, no i posljednji pokušaj za spas najdugovječnije koalicije je propao.

To je bio jasan signal rukovodstvu DNS-a da donese odluku o prekidu partnerskih odnosa u sklopu koalicije sa vladajućim SNSD-om.

Sve je kulminiralo prije nekoliko dana kada je održan sastanak najviših zvaničnika entiteta Republika Srpska uz podršku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada je odlučeno da Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, bude sklonjen sa pozicije v.d. direktora preduzeća Putevi RS.

Nešić je podnio ostavku, a kao razlog su navedeni “zdravstveni problemi”. No, nezvanično, istina je da je on to učinio pod velikim pritiskom prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika.

Takve pritiske na stranačkog lidera osudili su članovi, koji su pružili Nešiću podršku u nastavku provođenja politike DNS-a.

Ono što je sada pitanje jeste kako će se ovaj raskid odraziti na Predstavnički dom Parlamenta BiH, odnosno da li će Nešić nastaviti podržavati sve odluke predstavnika Srba ili bi mogao malo promijeniti kurs.

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je kazao, prije zvanične odluke vrha DNS-a, da će poštovati svaku odluku te stranke, ali da će posljedice po DNS biti bolne ako odluče “izaći”.

“Ako neko hoće da bude vani, biće vani i mi ćemo veoma efikasno pomoći da oni budu vani, ako hoće. Ako neće, ja ih pozivam da tu ostanu. Racionalna poltiika kaže da treba ostati okupljen, treba ostati stabilan i razgovarat ćemo o svim temema”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, da je zbog nesuglasica sa SNSD-om i osnivač i najduži predsjednik DNS-a Marko Pavić neslavno završio političku karijeru u decembru 2019. godine. Naime, izgubivši povjerenje Milorada Dodika Pavić je navodno podnio ostavku na mjesto predsjednika, a njega je naslijedio upravo Nenad Nešić.