Hercegovina

NEMA NADE BEZ KRALJA ČOKOLADE

 

Prateći različite portale pisac ovih  redova našao se u velikoj nedoumici. Da li napis u jednom lokalnom portalu pod nazivom ” Političke maskarade kralja čokolade” nazvati dječijom bojankom ili krabuljnim plesom ?  Člankopisac se toliko napreže da se prikaže kao istraživački novinar da se čovjek prosto uplaši za njegovo ili njeno zdravlje. On ili ona su prepuni pitanja , ali i odgovora, tako da je teško odlučiti šta u stvari hoće.

A tek lepeza izraza i fraza, poput katapultirati, zanimljivo, pa, hajde, enigme, slabašan eho, prisjetimo se, i još jedno zapažanje, turbulentni mjeseci, itd. Aspiracije ovog, nazovi novinara, su ipak prevelike za njegove mogućnosti, bar u pomenutom tekstu prezentovane.

Zamislite nesuvislo pitanje:  Zašto se biznismen Rodoljub Drašković opredijelio za politiku ?  I odmah slijedi odgovor – zbog para. Pa, onda skoro ponovljeno pitanje:  Što li mu ovo treba..ili..kome treba bolje reći ? Malo nejasno, ali neka. Isto pitanje bi se moglo postaviti ljekaru, pravniku, vodoinstalateru ili bilo kome drugom. Za ime boga, pa to je lična stvar pojedinca, a ne predmet nagađanja nekog novinara u pokušaju.

Što dublje zalazi u tekst autor se sve više zapetljava u svoje montaže. Iz registra novoosnovane partije izvlači osnovni cilj: borba za svaki oblik demokratskih sloboda: – sloboda političkog mišljenja i izjašnjavanja –  a, onda, valjda zamjera, ko će mu ga znati, što jedan poslanik iz opozicije podržava, a drugi kritikuje “Kneza od Hercegovine”. Zar to nije demokratija ? Neće valjda kao , već odomaćeno na svim nivoima vlasti, stado ovaca pasti samo onu travu koju glavni ovan odredi !?

Kad više ne zna šta će onda aspirant na novinarsku poziciju zamjerku pronalazi u osobi koja je ovlašćena za zastupanje i predstavljanje partije ili nameće ideju da su radnici Rodoljuba Draškovića pod pritiskom. Valjda misli na one iste koji u kneževim fabrikama zarađuju hljeb za porodicu i kojima je izgradio stanove.

O kneževini, separaciji i jatacima možemo drugi put, ali bismo zamolili naručioce teksta, odnosno prave vlasnike portala, a svi znamo ko su, da ubuduće za svoje pamflete angažuju nekog ozbiljnog novinara, inače s vama  više nećemo ovako  razgovarati. Novinarstvo nije bacanje kamena s ramena ili dječja zvečka, pa da njime možete lupetati kako hoćete. Razumijemo vaš  predizborni strah i paniku, ali shvatite da i mi moramo držati do nivoa.

R.K.