BiH

Nelson: Tragično je da profiteri koriste ovu krizu

Izvor:  Buka

Američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je tragično to što se svaki put kad dođe do hitnih javnih nabavki kreira i mogućnost zloupotreba i profiterstva.

U intervjuu za Glas Amerike Nelson je govorio  o pomoći SAD-a upućenoj BiH u borbi protiv koronavirusa, ali i o pojavama korupcije.

“Korupcija u normalnim uslovima odnosi novac, korupcija u ovom trenutku odnosi živote. Jako je bitno da se na takve stvari obraća pažnja i odlično je da smo vidjeli da se novinari i mediji bave ovim pitanjima. Da se tužitelji bave ovim slučajevima. Mi okupljamo tužitelje i Agenciju za javne nabavke da razgovaraju o tome na šta treba posebno paziti. Neupitno je da će profiteri koristiti ovakve situacije, pitanje je da li će oni biti adekvatno kažnjeni. Vrlo blisko sarađujemo sa tužiteljima koji rade u tom pravcu. Istakao bih da je upravo ovo izvrsno vrijeme za podsjetiti se koliko je važna transparentnost upravljanja. Vrlo je bitno da ta transparentnost postoji dok stiže ova pomoć, tako da ljudi znaju tačno gdje ide i na koji će način tačno biti iskorištena”, izjavio je Nelson.

Kaže da SAD već 25 godina imaju snažan partnerski odnos sa BiH, te da su investirali dvije milijarde dolara u izgradnju kapaciteta ove zemlje.

“Što se tiče pomoći, usmjerene na odgovor na COVID-19, mi smo dostavili hitne materijale od naše vojske, a onda smo se okrenuli USAID-u i na taj način ostvarili novu novčanu pomoć od Washingtona u iznosu od 1,2 miliona dolara za zdravstvene potrebe, zatim pola miliona dolara da se u partnerstvu sa IOM-om otvori prihvatni centar. Također smo poslali prijedloge ekonomskog odgovora na krizu u Washington”, rekao je Nelson.