Republika Srpska

Načelnik Gacka asfaltirao put, pa raspisao konkurs

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković asfaltirao je lokalni put prije nego što je donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ovo je na fejzbuk profilu napisao Vukota Govedarica, zamjenik predsjednika SDS-a.

“Načelnik opštine Gacko u avgustu je donio Odluku o pokretanju postupka javne nabavke, kojom je konkurencijskim zahtjevom namjerio da rekonstruiše, odnosno presvuče, dio lokalnog puta ka selu Danići. Navedena javna nabavka je vrijednosti 47.000 KM bez PDV-a. 1. septembra načelnik opštine Gacko donio je Odluku o poništenju javne nabavke jer je Odluka o pokretanju postupka propala imajući u vidu da nijedna ponuda nije prispjela u određenom roku”, naveo je Govedarica.

“6. septembra načelnik opštine Gacko raspisuje opet javnu nabavku sa istom procedurom, istim predmetom ugovora i iznosom vrijednosti radova. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije određen je za 14. septembar. 16. septembar je određen kao rok za prijem ponuda sa preciznom satnicom od 9 sati i 30 minuta. Isti datum je bio predviđen kao rok za otvaranje ponuda”, dodaje on.

Sve bi to, kaže Govedarica, bilo u skladu sa aktuelnim propisima koji definišu ovu oblast da radovi na pomenutom projektu nisu završeni 11. septembra.

“Dakle prije vremena koji propisuje rok za otvaranje ponuda. Projekat je realizovan prije nego što je opštinska komisija otvorila ponude, prije nego što je vrednovala najpovoljniju ponudu, prije nego što je mogao biti ostavljen rok za eventualnu žalbu i naravno, prije nego što je načelnik donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača”, istakao je on.

“U zemljama u kojima demokratija promoviše vladavinu prava i gdje pojam odgovornost ne predstavlja samo jednu riječ koju vjetrovi lako nose, poslije ovakvog skandala, izabrani predstavnik naroda podnio bi ostavku i uputio izvinjenje javnosti. Ali u državama gdje je partijski interes ispred interesa naroda i gdje je etika privilegije neprikosnovena, tako nešto je nemoguće vidjeti”, navodi Govedarica  između ostalog.

“Gospodin Milinković u zadnje vrijeme obavezno reaguje na moje političke stavove a koji se tiču republičke političke scene. Naravno to čini sa velikim zadovoljstvom po nalogu Izvršnog komiteta iz banjalučke  centrale, upravo onako kako su svoje zadatke obavljali mladi skojevci na poziv vrha partije, bezosjećajno i brutalno. Biće zanimljivo šta će javnosti kazati poslije evidentnih i namjernih propusta koje je počinio u ovom slučaju”, stoji u objavi.

Inače, kako saznajemo u skupštinskoj većini opštine Gacko koju predvodi SNSD došlo je do neslaganja, šef odborničkog kluba SNSD-a Siniša Šuković podnio je ostavku na tu poziciju.

Skupštinska većina zavisi od odbornika SPS-a Gorana Selaka, čije je kadrove na republičkom nivou “posjekao” Milorad Dodik.

(BN)