BiH

LOŠ ĐAK MILOŠ LUČIĆ IZABRAN ZA MINISTRA ZA LJUDSKA PRAVA

 Izvor:  Nezavisne
Imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH potvrđeno je danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.Za njegovo imenovanje glasala su 22 poslanika, dok ih je 15 bilo protiv i jedan suzdržan.

Poslanici su najviše prigovora imali na neiskustvo kandidata u oblasti ljudskih prava.

Poslanik Branislav Borenović (PDP) prigovarao je na dužinu trajanja Lučićevog studiranja, što je Lučić objasnio tokom intervjua pred Komisijom za pripremu izbora Savjeta ministara.

Borenović je rekao da glasa protiv, jer je protiv prakse da se mladi ljudi, koji nemaju dovoljno kvalifikacija, imenuju na važne funkcije.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić pojasnila je da nema konkursa, niti posebnih uslova za imenovanje ministra, jer je riječ o politički imenovanom licu koje nosi i političku odgovornost.

“Treba dati priliku Lučiću i uvjerena sam da će on sa svojim timom savjetnika uspješno obavljati posao”, rekla je Vulićeva.

Tokom diskusije o ovom kadrovskom rješenju izbila je žestoka rasprava između Sanje Vulić i poslanika SDP-a Zukana Heleza.

Mirjana Marinković Lepić rekla je da neće podržati imenovanje Lučića jer smatra “poraznim da je za poziciju u institucijama BiH potrebna samo stranačka podobnost i da se ne vrednuje obrazovanje”.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP) rekao je da je imenovanje ustavnopravno regularno i da se s te strane ne može prigovoriti.

On je prokomentarisao i imenovanje zamjenika ministra bezbjednosti Nedeljka Jovića i rekao da podržava njegovu opredijeljenost da treba smanjiti ulazak migranata u BiH, a povećati njihov izlazak iz zemlje.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je većina poslanika tokom rasprave ukazala na reference kandidata.

Šarović je dodao da je jasan njegov stav, kao i pozicija SDS-a, kada je riječ o glasanju za predložena imenovanja.

Adil Osmanović (SDA) podsjetio je da je Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara obavila razgovore sa kandidatima, nakon što su prošli sve potrebne provjere Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa).

Lučića je na funkciju ministra za ljudska prava BiH predložio DNS.

Odgovarajući na pitanje zašto mu je za četvorogodišnju srednju školu trebalo pet godina, izjavio da je ponavljao četvrti razred jer je imao problem s jednim profesorom.

Na pitanje, zbog čega mu ja za okončanje fakulteta trebalo 12 godina rekao je da je pokušao tokom studija graditi bankarsku karijeru, te je nakon toga otišao u Banjaluku gdje je ispolagao ispite.