BiH

Godišnjica napada na kolonu JNA u Tuzli: Ni nakon 28 godine nema presuda ni kazni za zločin

Izvor: blportal
Ni nakon 28 godina nema pravosnažnih presuda u vezi strašnog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, poznatijeg kao “Tuzlanska kolona”, koji je specifičan jer, zajedno sa Dobrovoljačkom ulicom, predstavlja okidač za početak sukoba.

Istakao je to direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i dodao da upravo ti zločini pokazuju želju bošnjačkog političkog i vojnog rukovodstva za muslimanskom državom u kojoj nema mjesta za Srbe.

On kaže da, nažalost, ta bošnjačka ideja traje i danas jer ne postoji adekvatan odgovor pravosudnih institucija na zločine nad Srbima u Tuzli i tuzlanskoj regiji, počevši od ovog u kojem su ubijena 54 pripadnika JNA.

Kojić je naveo da su vođeni neki procesi, te naveo primjer u kojem je Tužilaštvo BiH 2009. godine podiglo optužnicu protiv Izeta Smajića, koja ga tereti da je pucao u ranjenog vojnika, što je nesporno i dokazano, ali da to očigledno nije bilo dovoljno za Sud BiH, pa je slučaj prenio u nadležnost Kantonalnog suda, koji je pravosnažno oslobodio Smajića.

On je naglasio da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zajedno sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka radi na tome da se održi sjećanje na sve događaje i stradanja srpskog naroda u tuzlanskoj regiji.