Region

Krivokapić ukida zabranu ulaska Bećkoviću i Georgievu u Crnu Goru

epa08691861 Zdravko Krivokapic , mandator to constitute the Government of the Republic of Montenegro after the inaugural session of the National Assembly in Podgorica, Montenegro, 23 September 2020. Lawmakers held the first session in the Montenegro parliament after the 30 August elections amid the spread of the coronavirus that causes the COVID-19 disease. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je razmatranje odluke o ukidanju zabrane ulaska u zemlju pojedinim ličnostima iz Srbije, poput Vlada Georgieva i Matije Bećkovića, uz ocjenu da “ničije mišljenje ne može da ugrozi bezbjednost Crne Gore”.

Na pitanje da li se takva „sloboda mišljenja” odnosi i na ambasadore, konkretno ambasadora Vladimira Božovića, Zdravko Krivokapić kaže da, „iako svako ima pravo na mišljenje, ambasadori moraju da vode računa o svom iskazu”.

„Ako taj iskaz vrijeđa nezavisnost i suverenitet neke države, naravno da ćete preduzeti određene mjere bez obzira ko je ambasador”, kaže Krivokapić.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja zabrane za Bećkovića i Georgijeva, Krivokapić kaže: „Apsolutno razmišljamo o tome. Sloboda kretanja je data čovjeku od rođenja, a ne postoji niti jedan razlog, niti mišljenje koje treba da bude prepreka da čovjek bude slobodan da dođe gdje hoće”.

Tokom posjete Briselu, premijer Crne Gore je na pitanje Tanjuga o najavama ukidanja zabrana koje su prethodne vlasti uvele pojedincima iz Srbije, poručio da će se razmotriti “ko je, kako i zbog čega donio takvu odluku”, ako ona “uopšte i postoji”.

„Smatram da bi trebalo da napravimo univerzalan princip da nikome ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj nije terorista, jer bezbjednost jeste iznad svega”, poručuje Krivokapić.

Crnogorski premijer napominje i da „nije čuo da nečije mišljenje može da ugrozi bezbjednost” države.