Medicina

Kada umre, čovjek je svestan svega još nekoliko sati: Mozak radi nesmetano!

Ljudski mozak još uvjek radi nakon što srce prestane, drugim rječima, mozak zna da ste mrtvi. Pokazalo je to istraživanje provedeno na Univerzitetu Stony Brook School of Medicine u Njujorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrjeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.

Oni koji su preživeli srčani udar i “vratili se” nakon kliničke smrti, često svedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vrjeme njihove smrti, odnosno, vrjeme kada im je srce prestalo da radi.

Voditelj istraživanja, doktor Sem Parnia sa spomenutog Univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se “vrate u život”, nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomognu drugima.

Opisivali su svoja iskustva kako su gledali doktore i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju ih spasiti, bili su svjesni svega”, rekao je Parnia za LiveScience:

Doktori proglašavaju vrjeme smrti kada srce prestane raditi, ali  mozak je i dalje “živ”. Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 posto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Moždane ćelije mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane da radi, piše Daily Mail. Što duže pružate umirućem vještačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta djelimična moždana aktivnost, ali na usporenijem nivou.