Republika Srpska

”FARMALEND” OPUSTOŠEN

Izvor:  portal  Capital

 Nekretnine „Farmlanda“ su pod hipotekama i blokirane, kao što su im blokirani i računi, nema raspoložive pokretne imovine i ništa iz čega bi mogao da bude naplaćen milionski dug koju imaju prema Republici Srpskoj, utvrdili su predstavnici „Robnih rezervi RS“ u stečajnom postupku.

Predstavnici „Robnih rezervi“ zatražili su nedavno od više institucija Srpske podatke o stanju u „Farmlandu“, nakon što su dobili drugi spor vrijedan više od 2,4 miliona KM i nakon što je postala pravosnažna presuda koju su dobiliu prvom sporu sa “Farmlandom” od 1,6 miliona  KM.

„Farmland“ se nije žalio i presuda u vezi sa pšenicom i kukuruzom je prvosnažna. Okružni privredni sud Banjaluka obavezao je „Farmland“ da Srpskoj nadoknadi štetu od 1,6 miliona maraka, sa zateznom kamatom počev od septembra 2016.

„Predstavnici „Robnih rezervi“ pribavljali su nedavno dokumentaciju kako bi pokrenuli izvršenje presude i utvrđeno je da „Farmland“ ima nepokretnosti, na koje je upisano više hipoteka. Utvrđeno je i da se iz nekretnina i pokretne imovine, kao i sa računa ništa ne može naplatiti. Vadili su posjedovne listove i drugu dokumentaciju i sve je blokirano, u MUP-u nema registrovano nijedno vozilo na „Farmland“. Naplata je nemoguća, sada Skupština povjerilaca „Robnih rezervi“ treba da odluči šta dalje sa tim predmetom“, rekao je izvor CAPITAL-a iz Vlade RS.

„Robne rezerve“ nedavno su dobile i drugi spor protiv firme „Farmland“ u vezi sa junicama, ali ta presuda još nije pravosnažna.

„Kada je u pitanju stoka, utvrđena je šteta od 2,1 milion maraka za 500 junica i 379.080 KM za neisporuku 540 grla teladi. Tu je još 23.000 KM troškova postupka, presuda još nije pravosnažna, ali se već zna da je i za ovu, kao i za prvu presudu, nemoguća naplata“, navodi sagovornik CAPITAL-a.

Dug „Farmlanda“ prema Poreskoj upravi RS iz mjeseca u mjesec raste i premašio je 4,84 miliona KM.

Ranije su u PURS rekli da ne podnose zahtjev za stečaj jer je u stečajnim postupcima naplata neizvjesna i veoma mala.

Iz „Robnih rezervi“ takođe ne pokreću stečaj jer su i same u stečaju i boje se da je to uzaludan posao jer već znaju da ne mogu ništa da naplate od „Farmlanda“.

U “Farmlandu” nema nikoga, njihov direktor postavljen je za šefa u “Elektrokrajini”, a jednom prilikom član UO te firme Predrag Zgonjanin pozvao je CAPITAL žaleći se na pljačku preduzećai ističući da ono nema vlasnika, da ulazi ko kako hoće i pustoši imovinu.

 

 

Inače raniji direktor i većinski vlasnik „Farmlanda“ je Dragan Vasiljević koji je u aprilu prošle godine viđen na sastanku tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke Čena Sikinga i delegacije iz Kine.