Republika Srpska

DODIK ŠTITI RUSKOG OLIGARHA

Izvor:  portal  Capital

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik optužio je radnike „RiTE Ugljevik“ zbog neuspjeha investicije kompanije „Comsar Energy“ ruskog oligarha Rašida Serdarova i neizgradnje termoelektrane „Ugljevik 3“.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da Vlada RS čini napore da obezbijedi investicije.

„Žao mi je što je ponašanje neodgovornih ljudi, prije svega ljudi u sindikatu u Ugljeviku ranije, doprinijelo do slabljenja interesa gospodina Serdarova da napravi tu elektranu, ona je mogla da bude davno gotova“, rekao je Dodik.

Optužio je medije da napadaju bilo kakvu investiciju koja pokuša da se radi u Srpskoj, ističući da su neki pet godina dobijali novac od „Comsara“, a kada je to prestalo, sada se bave tom temom.

„Pokušavamo da riješimo, nema tu ništa nečisto, uobičajno je da se daju koncesije i to radimo i spremni smo da snosimo bilo kakvu vrstu odgovornosti za to“, rekao je Dodik.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Firmi „Comsar Energy Hidro“ u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, a čiji je ovlašteni zastupnik Duško Perović, zbog duga su blokirani svi računi u bankama u Srpskoj,

Nakon objave teksta, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.