BiH

Emir Kusturica više nije među Dodikovim savjetnicima?!

Ime ovog režisera se više ne nalazi na spisku savjetnika aktuelnog Predsjedavajićeg Predsjedništva BiH.

Emir Kusturica više nije na platnom spisku Predsjedništva BiH, odnosno nije više savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, odnedavno je sa spiska Dodikovih savjetnika, koji se nalazi na službenoj stranici Predsjedništva BiH, izbrisano ime Emira Kusturice, iako je ranije bio “uredno” naveden kao član kabineta aktualnog predsjedavajućeg kolektivnog šefa države.

Pokušali smo u Dodikovom kabinetu saznati od kada i zašto Kusturica više nije među Dodikovim savjetnicima, ali niko od onih koji su nam se javili na telefon, o tome nije želio govoriti. Ostali članovi kabineta, uključujući i Peru Simića, zvanično savjetnika za informisanje, niti su se javljali, niti su odgovarali na poruke.

“Protjerivanje” Kusturice iz Dodikovog kabineta u Predsjedništvu, ali i izbjegavanje davanja odgovra u vezi sa ovom temom, postavlja nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi njih dvojice zaista i istiniti.

Još u maju prošle godine Dodik i Kusturica su bili nerazdvojni drugari, pojavivši se zajedno i na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi. Navodno je sukob izbio u vezi sa vlasništvom nad Kusturicinom “Andrićgradom”.

Vlada RS je u oktobru donijela odluku kojom postaje većinski vlasnik Kusturicinog “čeda” kod Višegrada. Kusturici je, tačnije njegovoj firmi “Lotika”, ostalo oko 21 posto vlasništva nad “Andrićgradom”.

Da li to znači da Kusta nije mogao oprostiti Dodiku što je ostao bez “Andrićgrada” ili je nešto drugo u pitanju, znaju njih dvojica.

 

(Oslobođenje)