Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 8. JUNA

632. godine –  U Medini je umro Abul Kasim Muhamed, osnivač islama.

1695. godine –  Umro je holandski astronom, matematičar i teorijski fizičar Kristijan Hajgens.

1809. godine –  Umro je engleski političar i pisac Tomas Pejn, autor dela “Zdrav razum” i “Američka kriza” u kojima je  podržao “Deklaraciju nezavisnosti” američkih kolonija.

1810. godine –  Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman.

godine –  Umrla je francuska književnica Žorž Sand.

1883. godine –  Francuska je uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881. godine. Tunis je stekao nezavisnost 1956. godine.

1916. godine – Rođen je engleski biohemičar Frensis Henri Kompton Krik, dobitik Nobelove nagrade za medicinu 1962. godine. Razjasnio je strukturu i oblik molekula dezoksiribonukleinskih kiselina i njihovu ulogu u prenošenju
naslednih osobina.

1921. godine –  Rođen je indonežanski general i diktator Suharto. Uz pomoć vojske 1967. godine je postao premijer preuzevši ingerencije i šefa države Ahmeda Sukarna. Od 1968. do 1998. godine je bio predsednik Indonezije, kada je pod pritiskom studentskih demonstracija i nemira bio prinuđen da podnese ostavku.

1929. godine –  Margaret Bondfild je postavljena za ministra rada, prva žena član vlade u britanskoj istoriji.

1940. godine –  Nemačke krstarice “Šarnhorst” i “Gnajsenau” su u Drugom svetskom ratu potopile britanski nosač aviona “Glorijus” i razarače “Ardent” i “Akasta”. Poginulo je više od 1.500 ljudi.

1941. godine –  Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi sprečile osnivanje baza Sila osovine.

1942. godine –  Japanske podmornice su u Drugom svetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sidnej.

1943. godine –  Umro je srpski matematičar Mihajlo Petrović (Mika Alas), osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske kraljevske akademije.

1965. godine –  Armija SAD u Južnom Vijetnamu je dobila ovlašćenje da preduzima ofanzivne operacije.

1986. godine –  Uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grckoj, bivši generalni sekretar UN Kurt Valdhajm izabran je za predsednika Austrije. Bojkotovao ga je gotovo ceo svet.

2001. godine –  Briselski sud proglasio je krivim i zatražio doživotnu robiju za četiri osobe, među kojima dve opatice, zbog zločina počinjenih u Ruandi. Savet ministara Ruande saopštio je krajem 2000. da je u toj zemlji 1994. godine ubijeno više od milion ljudi.

2009. godine –  Danci su se na referendumu izjasnili za promenu ustava koja će omogućiti da ženski naslednici krune imaju ista prava kao i muški naslednici za dolazak na tron.

2012. godine –  Beogradski dnevni list Danas obeležio je 15 godina postojanja.

2012. godine –  Generalna skupština UN izabrala je ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, na period od jedne godine.