Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 6. JULA

1189. godine – Umro je engleski kralj Henri II Plantagenet, osnivač dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine započete 1154. godine ograničio ulogu Crkve u sferi sudstva i ojačao vlast krune.

1415. godine – U Konstancu, Nemačka, na lomači je spaljen Jan Hus, češki verski reformator, propovednik i nacionalni radnik.

1533. godine – Umro je italijanski pisac Lodoviko Ariosto, čiji je viteški ep “Besni Orlando”, s motivom ljubavnog ludila junaka Orlanda iz doba Karla Velikog, klasično delo italijanske renesansne književnosti.

1535. godine – Pogubljen je engleski pisac i državnik Tomas Mor, pisac socijalnih, istorijskih i teoloških spisa.

1600. godine – Mihailo Hrabri, knez Vlaške, uspeo ja da ujedini pod svojom vlašću pokrajine Vlašku, Transilvaniju (Erdelj) i Moldaviju prvi put u istoriji.

1796. godine – Rođen je ruski car Nikolaj I Pavlovič Romanov.

1809. godine – Francuzi su uhapsili papu Pija VII, koji je ekskomunicirao iz rimokatoličke crkve francuskog cara Napoleona I.

1827. godine – Rusija, Britanija i Francuska u Londonu su potpisale sporazum o podršci borbi Grka za samostalnost. Tada je dogovoreno da se izvrši pritisak na Tursku da pristane na mir s grčkim ustanicima.

1832. godine – Rođen je austrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I Jozef Habzburg, kojeg je 1864. godine za cara Meksika nametnuo francuski car Napoleon III.

1885. godine – Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, ubrizgavši je devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa, kojeg je ujeo besan pas.

1893. godine – Umro je francuski pisac Anri Rene Alber Gi de Mopasan, jedan od najizrazitijih predstavnika evropskog naturalizma.

1919. godine – Britanski dirižabl “R-34” spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku, postavši prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantski okean.

1923. godine – Zvanično je proglašeno osnivanje Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922. godine.

1928. godine – U Njujorku je održana premijera filma “Svetla Njujorka”, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1935. godine – Rođen je tibetanski verski vođa Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine.

1937. godine – Poginuo je Blagoje Parović “Šmit”, politički komesar 13. internacionalne (francuske) brigade i jedan od istaknutih rukovodilaca KPJ. Parović je poginuo u bici kod Brunete u Španskom građanskom ratu.

1945. godine – Nikaragva je postala prva država koja je formalno prihvatila Povelju UN.

1962. godine – Umro je američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949. godine.

1971. godine – Umro je američki muzičar afričkog porekla Luj “Sačmo” Armstrong, najveći trubač u istoriji džeza.

1989. godine – Umro je mađarski državnik Janoš Kadar, komunistički lider Mađarske od 1956. do 1988. godine.

2000. godine – Umro je jugoslovenski političar Lazar Koliševski, prvi Predsednik vlade u istoriji Makedonije i takođe prvi predsednik SFRJ posle smrti Josipa Broza maja 1980. godi

2008. godine – Umrla je Olga Bruči, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

2009. godine – Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisali su u Moskvi dokument pod nazivom “Zajednički memorandum o razumevanju o budućem smanjenju strateškog naoružanja”.