Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 5. JULA

1783. godine – Rođen je Šarl Luj Avas, francuski pisac, novinar, osnivač novinske agencije “Avas”.

1791. godine – Džordž Hemond je postavljen za prvog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u SAD.

1811. godine – Venecuela je postala prva latinoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830. godine – Francuske kolonijalne trupe su zauzele grad Alžir, tada pod vlašću Turske. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962. godine, kad je posle oslobodilačkog rata izborio nezavisnost.

1857. godine – Rođena je nemačka revolucionarka Klara Cetkin, jedan od osnivača ženskog međunarodnog radničkog pokreta i Komunističke partije Nemačke, na čiji je predlog 8. mart proglašen Međunarodnim danom žena.

1879. godine – Rođen je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. godine osnovao tenisko takmičenje nacija “Dejvis kup”. Pod predsednikom SAD Kelvinom Kulidžom bio je ministar rata od 1925. do 1929. godine.

1880. godine – Rođen je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik, koji je počeo da nastupa već u osmoj godini života, stekavši ugled jednog od najvećih violinskih virtuoza svog vremena.

1889. godine – Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović.

1889. godine – Rođen je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, član Francuske akademije. Često je menjao stav i stil i oprobao se kao pesnik, romansijer, pisac drama, kritičar, slikar, režiser i filmski scenarista.

1911. godine – Rođen je francuski državnik Žorž Pompidu, predsednik Francuske od 1969. do 1974. godine.

1943. godine – Ofanzivom nemačkih snaga na položaje Crvene armije iz pravca Orela i Harkova, u Drugom svetskom ratu je počela Kurska bitka, najveći tenkovski okršaj u istoriji ratova, u kojoj je učestvovalo oko 6.000 tenkova sa obe strane. Nemci su angažovali 50 divizija, od kojih 14 oklopnih i dve motorizovane, ali su pretrpeli poraz, izgubili su pola miliona vojnika i 2.900 tenkova, od čega se nikada nisu oporavili.

1959. godine – Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno je raspustio indonežansku skupštinu i preuzeo diktatorska ovlašćenja.

1975. godine – Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost posle 500 godina pod portugalskom vlašću.

1975. godine – Američki teniser Artur Eš je u finalu pobedio zemljaka Džimija Konorsa, postavši prvi afroamerikanac u dugoj istoriji turnira u Vimbldonu koji je pobedio na najprestižnijem svetskom teniskom takmičenju.

1977. godine – General Mohamad Zija ul Hak zbacio je u Pakistanu vojnim udarom predsednika vlade Zulfikara Ali Buta.

1980. godine – Švedski teniser Bjorn Borg peti put uzastopno pobedio je na turniru u Vimbldonu, što nikom do tada nije uspelo.

1990. godine – Skupština Srbije usvojila je Zakon o prestanku rada Skupštine i Izvršnog veća Kosova i Metohije zbog secesionističkog delovanja i nastojanja da se stvori “Republika Kosovo”.

2000. godine – Turski apelacioni sud potvrdio je jednogodišnju kaznu zatvora vođi islamista, bivšem predsedniku vlade Nedžmetinu Erbakanu, zbog toga što je podsticao mržnju u govorima šest godina ranije.

2003. godine – Dve Čečenke, islamski teroristi – samoubice, aktivirale su eksploziv ispred ulaza u moskovski aerodrom “Tušino”, gde je održavan veliki rok koncert. Poginulo je 18 ljudi.

.2011. godine – Preminuo je srpski glumac Dušan Janićijević.