Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 26. JULA

811. Bitka kod Pliske u kojoj Bugari nanose težak poraz vizantskoj vojsci cara Nikifora I i otpočinju svoju dugotrajnu dominaciju nad Balkanom.

1817. Po povratku u Srbiju, ubijen je legendarni vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović – Karađorđe. On je, posle sloma ustanka 1813. godine, izbegao u Austriju, a zatim u Rusiju.

1847. Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su se doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika na tom kontinentu.

1856. U Dablinu je roden engleski dramski pisac, novinar i kritičar Džordž Bernard Šo.

1858. Lajonel Rotšild je postao prvi Jevrejin član donjeg doma britanskog parlamenta.

1909. Pokušaj španske vlade da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku doveo je do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen (“Krvava katalonska nedelja”).

1941. Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt zamrznuo je svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

1943. Rođen je britanski muzičar Mik Džeger osnivač i pevač rok grupe “Roling stouns”.

1945. Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobedili su laburisti i njihov lider Klement Atli zamenio je na mestu premijera Vinstona Čerčila.

1950. Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili su masakr nad stotinama nenaoružanih izbeglica u selu No Gun Ri.

1956. Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao je Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije.

1963. Od zemljotresa u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo je više od hiljadu ljudi, a grad je razrušen.

1965. Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla su nezavisnost.

1974. Konstantin Karamanlis, novi grčki premijer, formirao je prvu civilnu vladu, nakon sedmogodišnjeg vojnog režima u Grčkoj.

1995. Peru i Ekvador su se sporazumeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši međusobni jednomesečni rat.

2016. Avion na solarni pogon Solar impuls 2 sleteo je u Abu Dabi i tako uspešno završio put oko sveta. Let oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajalo je više od 16 meseci, sa prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.