Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 26. AVGUSTA

1346. godine – U bici kod Kresija u Stogodišnjem ratu engleska vojska pod Edvardom III porazila je znatno nadmoćnije francuske teške oklopnike kralja Filipa VI.

1541. godine – Turski sultan Sulejman II osvojio je Budim i anektirao Mađarsku koja je potom do 1686. godine bila turska provincija Budimski pašaluk.

1743. godine – Rođen je francuski hemičar Antoan Lavoazje, osnivač moderne hemije.

1839. godine – Osnovana je Prva beogradska gimnazija kroz koju su prošle mnoge istaknute ličnosti srpske istorije, nauke, umetnosti i kulture, među kojima Petar Karađorđević, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Jovan Cvijić, Mihajlo Petrović Alas, Jovan Skerlić.

1883. godine – Počela je erupcija vulkana Krakatau na istoimenom indonežanskom ostrvu između Jave i Sumatre, u kojoj je tokom dva dana dve trećine ostrva odletelo u vazduh, a u ogromnim talasima na zapadnoj Javi poginulo 36.000 ljudi.

1899. godine – Rođen je srpski pesnik Radojko Jovanović, poznat kao Rade Drainac, boem i buntovnik. Najpoznatija dela: “Modri smeh”, “Erotikon”, “Lirske minijature”, “Dah zemlje”.

1914. godine – Počela je bitka kod Tananeberga u Prvom svetskom ratu, u kojoj su Nemci tokom četiri dana gotovo uništili Drugu rusku armiju. Poginulo je više od 30.000 ruskih vojnika.

1920. godine – Ratifikovan je 19. amandman Ustava SAD kojim su žene dobile pravo glasa.

1944. godine – Bugarska, koja je u Drugom svetskom ratu bila na strani Sila osovine, saopštila je da istupa iz rata i zatražila primirje od saveznika.

1945. godine – U Beogradu je održano treće zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja (AVNOJ) na kojem je Veću promenjen naziv u Privremena narodna skupština. Doneta je i rezolucija o teritorijalnim pravima Jugoslavije na krajeve koji su posle Prvog svetskog rata priključeni Italiji.

1972. godine – Otvorene su 20. olimpijske igre u Minhenu, upamćene po napadu pripadnika terorističke palestinske organizacije “Crni septembar” na Olimpijsko selo i ubistvu 11 izraelskih sportista.

1974. godine – Umro je američki pilot Čarls Lindberg koji je 1927. godine prvi sam avionom preleteo Atlantski okean.

1990. godine – U eksploziji u jami “Dobrnja-jug” rudnika Kreka u Tuzli, koja je izazvala dotada najveću katastrofu u jugoslovenskom rudarstvu, poginulo je 180 rudara.

1991. godine – Počele su borbe u Vukovaru između hrvatskih snaga i Jugoslovenske narodne armije. Nakon tromesečnih borbi, jedinice JNA ušle su 18. novembra u potpuno razrušeni grad.

1993. godine – Predsednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin osudio je invaziju armija Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. godine i potpisao je sporazum o prijateljstvu sa Češkom.

2001. godine – Prvog dana akcije prikupljanja naoružanja od albanskih pobunjenika u Makedoniji, koja je po odobrenju NATO trajala oko mesec dana pod nazivom “Suštinska žetva”, etnički Albanci su predali dosta mašinki, ručnih minobacača i drugo teško naoružanje.

2002. godine – Prvi put u istoriji Novog Zelanda za predsednika parlamenta izabran je Musliman Ašraf Čudaru. On je zakletvu položio nad svojim ličnim Kuranom.

2003. godine – Na predsedničkim izborima u Ruandi, prvim nakon genocida 1994. godine, pobedio je predsednik Pol Kagame.

2005. godine – Bivši lider Hutu pobunjenika Pjer Nkurunziza postao je predsednik Burundija, uz obećanje da će poštovati mirovni ugovor koji ga je doveo na vlast, kojim je okončan 12-godišnji građanski rat u kome je poginulo 300.000 ljudi.