Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 25. SEPTEMBRA

1345. godine – Nakon tri godine bezuspešnih pokušaja, srpski car Dušan osvojio je Ser, čime je zaposeo puteve ka Trakiji i poluostrvu Halkidiki, gde je Sveta Gora.

1493. godine – Kristofor Kolumbo isplovio je iz luke Kadis na drugo putovanje u Novi svet, koji je otkrio 1492. godine.

1513. godine – Španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa prešao je Panamski zemljouz i postao prvi Evropljanin koji je video Tihi okean.

1823. godine – Srpskom piscu i jezičkom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću dodeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

1849. godine – Umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štraus Stariji koji je bečkom valceru dao klasični oblik i učinio ga popularnim širom Evrope.

1866. godine – Rođen je američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. godine za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava.

1896. godine – Rođen je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije (1978-1985), najpopularniji italijanski političar posle Drugog svetskog rata.

1897. godine – Rođen je američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, jedan od pionira avangarde i modernizma i jedan od najznačajnijih autora toka svijesti.

1897. godine – Rođen je pisac Aleksandar Vučo, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji između dva svetska rata, tvorac moderne poezije za decu.

1906. godine – Rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu.

1932. godine – Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju – pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. kada je Franko došao na vlast.

1943. godine – Sovjetska Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od poslednjih značajnih uporišta nemačkih nacističkih snaga na teritoriji SSSR-a.

1956. godine – U upotrebu je pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Njufaundlenda u Kanadi.

1959. godine – Razočaran politikom vlade, jedan budistički monah izvršio je u Kolombu atentat na premijera Cejlona (Šri Lanka) Solomona Bandaranaikea koji je narednog dana umro.

1962. godine – Soni Liston postao je svetski bokserski šampion teške kategorije kada je u Čikagu u prvoj rundi nokautirao Flojda Patersona.

1970. godine – Umro je nemački pisac Erih Marija Remark, koji se proslavio antimilitarističkim romanom “Na zapadu ništa novo”.

1973. godine – Američki vasionski brod “Skajlab 2” spustio se u Tihi okean sa tri člana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti Zemlje.

1990. godine – Savet bezbednosti UN je zabranio letove aviona sem humanitarnih nad Irakom i okupiranim Kuvajtom.

1991. godine – Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o embargu na isporuke oružja Jugoslaviji i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

1992. godine – Moskva i Vašington su odbacili jedan od poslednjih ostataka “Hladnog rata”, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD.

1994. godine – Švajcarci su na referendumu prihvatili plan Vlade za donošenje zakona protiv rasizma.

1997. godine – Britanski vojni pilot Endi Grin, vozač britanskog supersoničnog automobila na mlazni pogon “Thrust SSC”, postavio je u Nevadi novi svetski rekord brzine na tlu od 1.142 kilometra na čas.

2011. godine – Umrla je Vangari Matai, koja je kao prva Afrikanka dobila Novelovu nagradu za mir 2004. godine.