Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 24. SEPTEMBRA

768. godine – Umro je franački kralj Pipin III Mali, prvi monarh iz dinastije Karolinga.

1227. godine – Umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, za vreme čije vladavine je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost.

1852. godine – Francuski inženjer Anri Žifar izveo je prvi let dirižablom na parni pogon i preleteo 27 kilometara od Pariza do Trapa.

1863. godine – U Beogradu je osnovana Velika škola koja je imala Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet, a nastava je održavana u Kapetan-Mišinom zdanju. Škola je prerasla u Beogradski univerzitet 1905. godine, kada su otvoreni Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet.

1868. godine – U Subotici je osnovana Gradska muzička škola, prva muzička škola na području današnje Srbije.

1915. godine – Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu otvorile Solunski front na koji su upućene snage sa fronta u Galipolju.

1941. godine – Vlade 15 zemalja, među kojima i Kraljevine Jugoslavije, potpisale su na konferenciji u Londonu Atlantsku povelju.

1941. godine – Partizani su u Drugom svetskom ratu zauzeli grad Užice, u Srbiji, koji je potom bio sedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije do 30. novembra 1941, kada su ga ponovo zauzeli Nemci.

1960. godine – U Njuportu je porinut “Enterprajz”, prvi američki nosač aviona na atomski pogon.

1971. godine – Velika Britanija proterala je 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špijunske delatnosti.

1986. godine – Beogradski list “Večernje novosti” objavio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je potom dobio medijski tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj.

1988. godine – Na Olimpijskim igrama u Seulu, kanadski sprinter Ben Džonson postavio je svetski rekord u finalnoj trci na 100 metara od 9,79 sekindi. Šest dana kasnije utvrđeno je da je bio dopingovan, rezultat je poništen, a Džonsonu je oduzeta zlatna medalja.

1996. godine – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska potpisale su dokument o zabrani nuklearnih proba.

1996. godine – Umro je ruski špijun Pavel Sudoplatov, koji je, prema zapadnim izvorima, ukrao američki plan za atomsku bombu i organizovao ubistvo ruskog revolucionara Lava Trockog.

2000. godine – Pobedom udružene opozicije na izborima u Srbiji i SR Jugoslaviji, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

2001. godine – Predsednik SAD Džordž Buš naredio je američkim finansijskim institucijama da zamržnu račune 27 grupa i pojedinaca za koje se sumnja da pomažu teroriste.

2003. godine – Izveštaj OLAF-a, anti-korupcijskog tela EU, pokazao je da su milioni eura otišli na neregularne račune u poslovanju agencije Eurostat.

2004. godine – Umrla je francuska književnica Fransoaz Sagan, koja je 1954. godine postigla ogroman uspeh svojim prvim romanom “Dobar dan tugo”.

2006. godine – Umro je britanski kompozitor Malkom Arnold, autor muzike za film “Most na reci Kvaj” za koju je 1958. dobio Oskara. Komponovao je muziku za više od 130 filmova, devet simfonija, sedam baleta, dve opere, mjuzikl i više od 20 koncerta.