Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 25. AVGUSTA

325. godine – U Nikeji je završen Prvi vaseljenski crkveni sabor koji je sazvao rimski car Konstantin Veliki.

1270. godine – Umro je francuski kralj Luj IX koji je tokom vladavine od 1226. godine ojačao dotad slabu kraljevsku vlast i predvodio Šesti i Sedmi krstaški rat.

1530. godine – Rođen je ruski car Ivan IV Vasiljevič, poznat kao Ivan Grozni.

1718. godine – Francuski iseljenici u Americi, u Luizijani su osnovali grad Nju Orleans, po francuskom vojvodi od Orleana.

1744. godine – Rođen je nemački pisac, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid von Herder.

1819. godine – Rođen je američki detektiv škotskog porekla Alen Pinkerton koji je 1850. godine osnovao Nacionalnu detektivsku organizaciju “Pinkerton”.

1822. godine – Umro je engleski astronom nemačkog porekla Vilijam Heršel. Otkrio je 1781. godine planetu Uran, što mu je obezbedilo članstvo, a potom i položaj predsednika u Londonskom kraljevskom društvu.

1825. godine – Urugvaj je objavio nezavisnost od Španije.

1839. godine – U Užicu je osnovana gimnazija.

1842. godine – U Kragujevcu su ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučićem Perišićem podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili sa vlasti kneza Mihaila Obrenovića.

1867. godine – Umro je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. godine otkrio zakon elektromagnetske indukcije, a 1883. godine dva osnovna zakona elektrolize.

1875. godine – Kapetan Metju Veb je postao prvi čovek koji je preplivao kanal Lamanš.

1900. godine – Umro je nemački filozof poljskog porekla Fridrih Niče. Otac nihilizma, filozofije života bez svrhe i značaja, umro je mentalno bolestan i paralizovan od sifilisa. Njegovo delo značajno je uticalo na filozofiju 19. i 20. veka. Najznačanija dela: “Tako je govorio Zaratustra”, “S onu stranu dobra i zla”, “Volja za moć”, “Slučaj Vagner”, “Sumrak idola”, “Antihrist”, “Ljudsko, odviše ljudsko”.

1921. godine – SAD su potpisale s poraženom Nemačkom mirovni ugovor, čime je formalno okončano ratno stanje dveju država u Prvom svetskom ratu.

1930. godine – Rođen je škotski filmski glumac Šon Koneri koji se proslavio filmovima o tajnom agentu Džejmsu Bondu snimanim prema pričama engleskog pisca Jana Fleminga.

1940. godine – Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu bacilo prve bombe na Berlin. Do završetka rata 1945. na Berlin je palo oko 80.000 tona savezničkih bombi.

1944. godine – Savezničke snage su oslobodile Pariz u Drugom svetskom ratu.

1964. godine – Kenet Kaunda je postao prvi predsednik Zambije.

1972. godine – Kina je prvi put upotrebila veto u Savetu bezbednosti UN i usprotivila se prijemu Bangladeša u svetsku organizaciju.

1989. godine – Posle 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade “Vojadžer 2” dospeo je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tela.

2003. godine – U Ruandi su održani prvi višestranački predsednički izbori od sticanja nezavisnosti 1962. godine i skoro deset godina od genocida u toj zemlji u kojem je život izgubilo više stotina hiljada ljudi. Na tim izborima pobedio je dotadašnji predsednik Ruande Pol Kagame (bivši vođa pobune plemena Tutsi).

2012. godine – Umro je Nil Armstrong, američki astronaut i prvi čovek koji je stupio na Mesec. Bio je komandant američke svemirske letelice Apolo 11 koja se 20. jula 1969. spustila na Mesec sa ljudskom posadom.