Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 24. JUNA

1543. – Umro poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u istoriji nauke.

1544. – Rođen engleski ljekar i fizičar Vilijam Gilbert, nazvan “ocem elektriciteta”, lični ljekar kraljice Elizabete Prve. U fizici se proslavio – mada mu je ta grana nauke bila samo hobi – kapitalnim djelom “O magnetima”.

1686. – Rođen njemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1726. izradio prvi termometar sa živom.

1743. – Rođen francuski ljekar i novinar Žan Pol Mara, jedan od vođa Francuske revolucije i lider montanjara.

1819. – Rođena britanska princeza Aleksandrina Viktorija, koja je kao kraljica Viktorija Prva bila na prijestolu od 1837. do 1901. Tokom njene vladavine u Velikoj Britaniji je izvedena industrijska revolucija, kapitalistička proizvodnja se naglo razvila, a britansko kolonijalno carstvo se raširilo po cijeloj planeti. Njena vladavina se često naziva “viktorijanskim vijekom”.

1822. – Trupe pod komandom Antonija Hosea de Sukrea potukle su Špance u bici kod Pićinće, čime je Kito obezbijedio nezavisnost od Španije.

1844. – Pronalazač telegrafa Semjuel Morze je iz Vašingtona poslao u 65 kilometara udaljeni Baltimor prvu telegrafsku poruku u istoriji, koja je glasila: “Šta je to Bog uradio?”. Linija Vašington – Baltimor je postavljena za šest sedmica, pošto je prethodno Kongres SAD odobrio 30.000 dolara za njenu gradnju.

1850. – Rođen srpski revolucionar Afanasije Stojanović, jedini učesnik Pariske komune među južnim Slovenima, koji je 1871. ranjen na barikadama.

1899. – Rođen srpski arhitekta Branislav Kojić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti, projektant Umjetničkog paviljona na Kalemegdanu i starog dijela palate “Borba”.

1926. – Otvorena je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, čija gradnja je uz pomoć Karnegijeve zadužbine započeta 1921, a završena 1924. Bila je to prva zgrada u Srbiji namjenski građena za biblioteku. Naziv Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” dobila je 1946.

1941. – Rođen američki pjevač i kompozitor Robert Cimerman, poznat kao Bob Dilan, jedan od najpopularnijih muzičara 20. vijeka.

1964. – U nemirima na fudbalskoj utakmici u prijestonici Perua Limi, izazvanim odlukom sudije da poništi gol domaće ekipe, poginulo je više od 300 ljudi, u najvećoj nesreći u istoriji fudbala.

1974. – Umro američki pijanista afričkog porijekla kompozitor i šef orkestra Edvard Kenedi “Djuk” Elington, jedan od najznačajnijih džez muzičara. Orkestar koji je osnovao 1926. bio je uzor svim orkestrima džez muzike. Napisao je oko 2.000 kompozicija.

1977. – Predsjednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Nikolaj Podgorni isključen iz Politbiroa vladajuće Komunističke partije.

1981. – Kao žrtve terorista predsjednik Ekvadora Haime Roldos Agilera i još sedam ljudi poginulo je u avionskoj nesreći na Andima, u blizini peruanske granice.

1992. – Kasarna JNA “Viktor Bubanj” u Sarajevu planski evakuisana. Pripadnici JNA, koji su duže vrijeme bili blokirani u kasarni, evakuisani su bez i jednog ispaljenog metka.

1993. – Eritreja stekla nezavisnost od Etiopije poslije tri decenije građanskog rata.

1994. – U stampedu muslimanskih hodočasnika u Meki, u Saudijskoj Arabiji, poginulo 270 ljudi.

1995. – Osmogodišnja Zorica Divčić ubijena u Ozrenskoj ulici, na Vracama, dok su dvije osobe ranjene u napadu muslimanske artiljerije na ovo srpsko naselje u Sarajevu.

1995. – Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da su Grčka, Bugarska, Rumunija, Moldavija i Ukrajina, u skladu s članom 50 Povelje UN, podnijele Savjetu bezbjednosti zahtjev za hitnu nadoknadu štete koju trpe usljed sankcija protiv Savezne Republike Jugoslavije.

1995. – Umro engleski državnik i publicista DŽejms Harold Vilson, vođa Laburističke stranke, premijer Velike Britanije od 1964. do 1970. i od 1974. do 1976. Djela: “NJu dil za ugalj”, “Rat protiv siromaštva u svijetu”.

2001. – Jugoslovenske združene snage bezbjednosti ušle u podsektore “Jug” i “Sjever” Sektora “B” kopnene zone bezbjednosti, čime su zauzele granicu prema Kosovu.

2001. – Predstavnik Vermonta u američkom Senatu DŽejms DŽefords napustio je Republikansku stranku, čime su demokrati dobili većinu u Gornjem domu američkog Kongresa.

2003. – Vladika Nikolaj Velimirović uvršten među svece Srpske pravoslavne crkve.

2004. – Predsjednik SCG Svetozar Marović boravio u prvoj posjeti Zagrebu, tokom koje je načelno dogovoren transfer srpskih zatvorenika iz Lepoglave u zatvore u SCG.

2004. – Filipinski predsjednik Glorija Arojo pobijedila na predsjedničkim izborima.

2008. – U Beogradu osnovan Srpski svjetski kongres dijaspore, koji se zalaže za očuvanje jezika i identiteta Srba u svijetu.

2010. – Umrla velika kneginja Leonida Georgijevna Romanova. Ona je bila i posljednji predstavnik kuće Romanovih rođen prije Oktobarske revolucije 1917. godine.