Zanimljivosti

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 18. SEPTEMBRA

1502. godine – Španski moreplovac italijanskog porekla Kristofer Kolumbo stigao je u Kostariku na svom četvrtom i poslednjem putovanju u Novi svet.

1759. godine – Francuzi su posle vojnog poraza morali da prepuste Englezima provinciju Kvebek u Kanadi, a u poslednjoj bici su poginula oba komandanta – engleski Džejms Volf i francuski Luj Monkalm.

1810. godine – U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O’Iginsa, kasnije predsednika Čilea (1817-23).

1819. godine – Rođen je francuski fizičar Leon Fuko, koji je ogledom s klatnom (Fukoovo klatno) dokazao rotaciju Zemlje.

1822. godine – Francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpolion dešifrovao je egipatsko pismo (hijeroglife).

1851. godine – Izašao je prvi broj američkog dnevnika “Njujork tajms”, koji je osnovao Henri Džervis Rejmond.

1905. godine – Rođena je švedska filmska glumica Greta Luiza Gustafson, poznata kao Greta Garbo, jedna od najvećih glumica nemog i zvučnog filma.

1931. godine – Japan je počeo napad na severoistočnu Kinu, Mandžuriju, a 3. marta 1932. godine proglasio je nezavisnost Mandžurije na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem (carevima Mandžuko).

1934. godine – SSSR je pristupio Ligi naroda.

1944. godine – Nakon teških borbi, američke oklopne jedinice pod komandom generala Džordža Patona zauzele su u Drugom svetskom ratu luku Brest, značajno vojno pomorsko uporište u severozapadnoj Francuskoj.

1961. godine – U avionskoj nesreći iznad Severne Rodezije poginuo je generalni sekretar UN od 1953, Šveđanin Hjalmar Agne Dag Hamaršeld.

1970. godine – Američki pevač i najčuveniji rok gitarista 20. veka Džimi Hendriks umro je u 27. godini od prekomerne doze droge.

1973. godine – Generalna skupština UN aklamacijom je primila u članstvo obe nemačke države – Istočnu i Zapadnu Nemačku u članstvo UN primljeni su i Bahami.

1989. godine – Indijska vlada odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

1997. godine – Islamski teroristi su u centru Kaira napali turistički autobus i ubili devet nemačkih turista i egipatskog vozača.

2005. godine – Posle 30 godina sukoba u Avganistanu su održani prvi parlamentarni i pokrajinski izbori od 1969. godine.

2007. godine – Umrla je Ljiljana Molnar-Talajić, jedan od najvećih operskih umetnica u bivšoj Jugoslaviji i dugogodišnja profesorka na zagrebačkoj akademiji.

2008. godine – Umro je kubanski sineasta Umberto Solas jedan od najznačajnijih latinoameričkih reditelja. Među njegovim najponatijim filmovima su “Barrio Cuba”, “Lucia” i “El Siglo de as Luces”.

2011. godine – Umro je legendarni nemački dirigent Kurt Sanderling.

2014. godine – Na referendumu o nezavisnosti Škotske građani su sa 55,3 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.