BiH

Dodik se pravda: Nikada nisam bio protiv nijednog projekta u FBiH

BANJALUKA – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je prilikom posjete Turskoj sa predsjednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom dogovoreno da se nastave aktivnosti izgradnje auto-puta, ali i da se podrži izgradnja gasovoda

Dodik je istakao značaj aktivnosti izgradnje auti-puta, te naveo da ga posebno raduje činjenica da je dogovoreno i da će se na trasi toga finansirati izgradnja gasovoda, koji se nastavlja na “Turski tok”.

Gasovod bi trebalo da dođe ovdje u Republiku Srpsku, a jednim krakom da ide prema Federaciji BiH /FBiH/ i da se napravi kružni dotok gasa koji bi trebalo da omogući dobro snabdijevanje, kao preduslov za jačanje investicija i industrije“, rekao je Dodik za RTRS.

On je uvjeren da će se stanovništvo, ali i industrija, preorijentisati na ovaj energent, što će bitno uticati i na ekološko stanje društva, jer gradovi u Republici Srpskoj, ali i FBiH imaju velikih problema sa smogom.

Samo dotok gasa u velikim količinama može da riješi to pitanje zagađenja, koje dolazi iz individualnih stambenih objekata, koji se griju na ugalj, a koji snažno zagađuje životnu sredinu“, izjavio je Dodik.

On kaže da nastoji da pomogne svim gradovima u BiH, ali da svako ima svoje odgovornosti.

Nikada nisam bio protiv nijednog projekta u FBiH, ali veoma često tamo ima ljudi koji su protiv realizacije projekata u Republici Srpskoj i to je ono mjesto gdje imamo problem“, rekao je Dodik.

On smatra da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo u naredne dvije ili tri godine treba da riješe pitanje zagađenja i korištenja energenta.

Da bi to bilo riješeno, potrebno je rekonstruisati postojeći gasovod, koji znatnim dijelom ide kroz Srpsku, ili izgraditi novi, koji može da primi određenu količinu gasa“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, diverzifikacija je nešto što se danas favorizuje, a što znači da sa različitih strana može da se dobije dotok energenta.

To je to nešto što bi trebalo da ide uz trasu auto-puta, koji smo dogovarali“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o realizaciji dogovorenih projekata između Turske i BiH, Dodik je naveo da određeni zastoji postoje, ali da se oni rješavaju u skladu sa mogućnostima.

To nije lako, ali je činjenica da smo uspjeli pripremiti trasu od oko 30 kilometara za izgradnju auto-puta koji ide od Rače pa dalje prema Republici Srpskoj“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se to finansijski podrži, u okvirima koji će se precizirati u kasnijem periodu kada bude poznat obim radova, državnim kreditom od Turske.

Veoma je značajno da se grade auto-putevi, te će Republika Srpska da plati svoj dio, a FBiH i Brčko distrikt svoje dijelove“, rekao je Dodik.

 

Srna