BiH

CIK BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Centralna izborna komisija jednoglasno je, sa šest glasova za, donijela odluku kojom se poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema Krivičnom zakonu BiH, u slučaju vrijeđenja članice CIK-a Vanje Bjelice-Prutine.

Nju je, podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vrijeđao u nekoliko navrata proteklih dana, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. U članu 145. stavovima 2 i 3 vrlo jasno piše da sve poprima jednu drugu dimenziju kad to uradi funkcioner, zloupotrebom svog položaj – izaziva rasnu, međuetničku i svaku drugu mržnju svojim javnim postupanjem.

“Svi su čuli, dva puta se desilo i, znajući osebujnost javnog izričaja tog političara, ne bi me čudilo da se ponovi”, pojasnio je za N1 predsjedavajući Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

“Ako su svi tužioci u ovoj zemlji imali priliku da čuju, i to u dva navrata, ono što je predsjedavajući Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom funkcioneru u BiH, izgovorio prvo prema ženi, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje porodice, doma, porodičnog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizoginije, a samo zato što radi svoj posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno.”

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik brutalno je u dva navrata vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelicu-Prutinu zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici. Osvrnuo se, najblaže rečeno, na njenu nacionalnost i izbor partnera druge nacionalnosti.

Vrsni profesor sociologije u Banjoj Luci i Beogradu, dr. Ivan Šijaković sagledao je sve kroz društveni ugao u kojem živimo i priču koja je u javnosti već tri decenije.

“U neku ruku smo izgubili ono što smo pod normalnošću ranije podrazumjijevalo, a to je da budeš ozbiljan, odgovoran posebno prema drugima, da ne nanosiš drugima nikakav problem, nešto što će mu nanijeti zlo, da ne uznemiravate okruženje, da ne vršite monopol nad informacijama. Posljednih 30 godina to radimo. Nikome to nije potrebno, kao političarima. Oni su našli jedno mjesto koje im je sasvim dovoljno da bi se održali na političkoj sceni. Da bi održali svoj rejting, da bi širili svoje ideje, podsticali svoje glasače, držali ih stalno budnim, spremnim da reaguju”, zaključio je za N1 prof. dr. Ivan Šijaković.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogovine i lider SNSD-a Milorad Dodik juče se ponovo obrušio na članicu Centralne izborne komisije Vanju Bjelicu-Prutinu zbog činjenice da je glasala za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju.

Nakon Dodikovih prvih uvreda na račun Vanje Bjelice-Prutine, uslijedile su brojne reakcije građana, ali i međunarodnih institucija, kao i opozicionih političara iz entiteta Republika Srpska.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara kakve to veze ima s njenim kompetencijama, Dodik je rekao: “Ima veze, jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova” koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanju određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika u BiH i ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske u BiH, kao države koja predsjedava OSCE-om, najoštrije osuđuju napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

 

 

(N1)