Republika Srpska

Bolnica u Doboju i dalje nabavlja tehnički kiseonik od TGP-a!

Bolnica u Doboju prije samo četiri dana je potpisala ugovor o nabavci kiseonika za potrebe liječenja pacijenata od firme koja nema dozvolu za proizvodnju ili promet medicinskog kiseonika.

Nakon što je otkriveno da su sve bolnice u Republici Srpskoj, te neke u FBiH kupovale medicinski kiseonik od firmi koje mogu isporučivati samo tehnički kiseonik i koje nisu upisane u registar proizvođača lijekova, što je obaveza za sve one koji se bave ovim poslom, bolnica u Doboju je nastavila sa istom praksom.

Prije samo četiri dana, odnosno 4. oktobra JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kiseonika.

Cijena ove nabavke iznosi preko 450.000 KM, a dobavljač je firma “Tehnogas-Kakmuž” iz Petrova koja prodaje isti onaj kiseonik zbog kojeg je zabranjen rad “TGT Tehnogasu” iz Laktaša, čiji je direktor Stanislav Čađo i koja je medicinskim kiseonikom snabdijevala Univerzitetski klinički centar u Banjaluci.

Inače, “Tehnogas – Kakmuž” je isto kao i “TGT Tehnogas” dio grupacije italijanske kompanije “Sol group” koja je jedan od vodećih proizvođača kiseonika u Evropi. Što znači, da ove dvije firme uvoze isti kiseonik u BiH i prodaju ga bolnicama u RS. S tim, da je samo jednoj firmi zabranjen promet nakon izbijanja afere “Kiseonik”, dok druga, sudeći prema odluci bolnice Doboj nesmetano nastavlja ne nelegalan način da isporučuje kiseonik.

 

 

Buka