Republika Srpska

Banke više neće da kreditiraju „Pošte Republike Srpske“

„Pošte Srpske“ nisu uspjele da nađu banku koja će im dati pozajmicu od 1,5 miliona KM, a koja im je neophodna za održavanje tekuće likvidnosti.

„Pošte“ su polovinom prošlog mjeseca raspisale tender za overdraft kredit od 1,5 miliona KM, a ove sedmice su poništile nabavku s obzirom na to da nijedna banka nije dostavila ponudu.

„Postupak javne nabavke se poništava jer nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku, te će se postupak ponoviti u skladu sa zakonom“, navedeno je u odluci o poništenju postupka.

Zanimljivo je da je tendersku dokumentaciju preuzelo čak 12 ponuđača.

U „Poštama“ su ranije za CAPITAL rekli da pozajmicu obnavljaju u cilju održavanja likvidnosti usljed “prošlogodišnjih poremećaja na tržištu koji su se u određenoj mjeri nastavili i tokom ove godine“.

Međutim, njihovi izvještaji pokazuju da prošla i ova godina nisu izuzetak, jer godinama uzimaju pozajmice kako bi održali tekuću likvidnost.

U ovoj godini “Pošte” su planirale uzeti overdraft kredite u iznosu od 4,5 miliona KM, a u prvom dijelu godine već su se na taj način zadužili dva puta u ukupnom iznosu od tri miliona KM.

Podatak da „Pošte Srpske“ nisu interesantan klijent bankama i nije iznenađenje s obzirom na to da su prošlu godinu završile sa gubitkom od 2,6 miliona KM kao i da ne izmiruju redovno obaveze za poreze i doprinose.

Na kraju avgusta Poreskoj upravi su dugovali oko 620.000 KM.

Bez obzira na to „Pošte“ planiraju da se obveznicama zaduže devet miliona KM kako bi kupile objekat u vlasništvu Slavka Roguljića.

 

 

Capital