Region

Blokiran auto-put i pojedine ulice u Beogradu

Građani i pojedini ekološki aktivnosti uz podršku dijela opozicije, koji se protive donošenju Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, okupili su se na nekoliko lokacija u Beogradu u pokušaju da blokiraju ulice.

Građani i aktivisti, koje vladajuće partije nazivaju lažnim ekolozima, blokirali su auto-put na Novom Beogradu, a bez saobraćaja je i nekoliko glavnih ulica u gradu, od Kneza Miloša, preko Savske, do pojedinih ulica oko njih.

Kako su najavili organizatori blokade, na sat vremena biće blokirani most Gazela i Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, Ibarska magistrala i druge lokacije.

Organizatori kažu da su se na blokadu odlučili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji.

Blic navodi da je u Savskoj ulici (nedaleko od autobuske stanice) i na još nekoliko mjesta u Beogradu došlo do guranja između policije i prisutnih demonstranata, koji su pokušali da dođu do mosta “Gazela”.

Komandir policijske stanice Savski venac razgovarao je sa jednim od aktivista pokreta Kreni-Promeni Savom Manojlovićem i pokušao je da mu uruči rješenje o zabrani skupa i tom prilikom ga obavijestio da je prijava skupa odbačena, te upozorio da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović rekla je juče u Skupštini Srbije, prilikom obrazlaganja Zakona o referendumu, da zakon nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom i međunarodnom kompanijom Rio Tinto (koja želi u Srbiji da eksploatiše litijum, čemu se grupa ekologa protivi).

 

 

Blic