Svijet

Bajden pozvao Amerikance da napuste Ukrajinu

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je sve američke državljane koji su i dalje u Ukrajini da odmah napuste zemlju, navodeći povećane prijetnje ruskom vojnom akcijom.

Bajden je rekao da neće slati trupe da spasavaju Amerikance ako Moskva napadne Ukrajinu.

“Imamo posla sa jednom od najvećih vojski na svijetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da polude”, naglasio je on.

Na pitanje da li postoji scenario koji bi mogao da ga navede da pošalje trupe da spasu Amerikance koji bježe, Bajden je odgovorio da nema.

“To je svjetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu da pucaju jedni na druge. Mi smo sada u veoma drugačijem svijetu”, naveo je on.

Moskva je u više navrata negirala bilo kakve planove za invaziju na ukrajinsku teritoriju uprkos gomilanju više od 100.000 vojnika blizu granice.

Rusija, koju je Ukrajina optužila da joj blokira pristup moru, počela je u međuvremenu masovne vojne vježbe sa susjednom Bjelorusijom.

Kremlj je saopštio da želi da primijeni “crvene linije” kako bi bio siguran da njegov bivši sovjetski susjed ne uđe u NATO.

I Stejt department pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah odu.

Svjetski lideri su, u međuvremenu, nastavili svoju frenetičnu diplomatiju kako bi ublažili trenutnu krizu oko Ukrajine.

Rusija i Ukrajina saopštile su kasno sinoć da nisu uspjele da postignu bilo kakav napredak tokom razgovora sa francuskim i njemačkim zvaničnicima s ciljem okončanja sukoba u istočnoj Ukrajini, podsjeća BBC.

 

 

(Srna)