Svijet

Amsterdamski aerodrom zbog gubitaka ukida radna mesta, oporavak putovanja kroz bar tri godine

Izvor:  Beta

Amsterdamski aerodrom Shiphol je danas najavio ukidanje stotina radnih mesta i upozorio da se pre 2023-25. godine vazdušni saobraćaj verovatno neće vratiti na nivo pre pandemije.

To, ranije poslom pretrpano čvorište avio-prevoza, u prvoj polovini ove godine je imalo neto gubitak od 246 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine imalo profit od 133 miliona, ali su od tada ograničenja putovanja i druge mere zbog pandemije teško pogodili svetsku industriju transporta.

Broj putnika na Shipholu je opao za 62,1 odsto, na 13,1 milion, a količina tereta za 14,5 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

Taj aerodrom je u saopštenju naveo da će ukinuti “nekoliko stotina” radnih mesta od ukupno 3.000, da bi smanjio troškove.

Shiphol je uz to ukazao da je potrebna bolja medjunarodna saradnja na merama za bezbedno putovanje avionom u eri KOVID-19 jer je sada “medjunarodni odgovor nedovoljno uskladjen i nedovoljno koordinisan što utiče na putovanja avionom, a samim tim i na ekonomski oporavak”.

“Shiphol se zalaže za sistem testiranja putnika ka zemljama i iz zemalja sa ‘narandžastim’ ili ‘crvenim’ statusom (sanitarnog) rizika”, saopštila je uprava tog aerodroma i dodala da “to može smanjiti potrebu za zabranama putovanja i merama karantina”.