Region

ZEMLJA SE OTVORILA Rupe oko Petrinje se nezaustavljivo šire, ljudi otkrili još nešto uznemirujuće

Između Petrinje i Hrvatske Kostajnice nakon potresa uočeno je tridesetak rupa, a najgora je situacija u selu Mečenčani pored Petrinje.

Nakon razornog potresa koji je potkraj prošle godine uzdrmao Baniju, u selu Mečenčani pored Petrinje stvorile su se ogromne rupe u tlu. Njih je svakim danom sve više, a otvaraju se u poljima, ali i u blizini kuća, zbog čega su mještani u strahu. Najveća rupa široka je 25, a duboka 13 metara.

“I kad sam jučer popodne dolazila pred mrak, nije bilo ono otkinuto. Ono će se samo odvalit’ i bućnut’ u vodu. Komad po komad zemlje i to se samo širi. Kud je otišla ta zemlja u dubinu? To je dubine 13 metara”, posvjedočila je za RTL mještanka Mirjana Dubravac.

Cijelo selo ima isti problem. Gotovo da i nema kuće koja nema svoju rupu. Nekoliko metara dalje, susjeda Mirjane Dubravac pokazuje svoju rupu, koja se, kako kaže, otvorila odmah nakon potresa i svakim se danom sve više širi. Policija je ogradila rupe i to je zasad jedino što mogu učiniti.

“Ja sam javila u Općinu, oni su tu stavili kolčiće i tako je tu stajalo do jučer dok se nije pojavila i ova. I kod susjeda su isto bili isto samo formalno. Nisam ni išla gledati kolika je”, rekla je Mara Čizmić.

Mještani smatraju da bi uzrok nastanku rupa mogle biti podzemne vode. Kažu da čekaju dolazak stručnjaka iz Slovenije i Italije. Za to vrijeme stručnjaci sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta također nastoje otkriti razlog za propadanje tla.

“Jednostavno je uslijed potresa došlo do urušavanja te oslabljenje stijenske mase na većim dubinama i gornji materijal se spustio u veće dubine. Preliminarne analize pokazuju da se radi o urušnim vrtačama”, objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

No, da bi rupe bile kvalitetno sanirane, treba ih prvo istražiti, a to će potrajati neko vrijeme. Naime, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice uočeno je tridesetak rupa, a s naknadnim podrhtavanjem tla nije isključena ni otvaranje novih.

 

 

Tanjug