Svijet

ZAUSTAVITE AFRIČKU SVINJSKU KUGU

EFSA pokreće kampanju pod nazivom ‘Stop afričkoj svinjskoj kugi’ u jugoistočnoj Evropi

EFSA je započela opsežnu kampanju čiji je cilj jačanje svijesti i pomoć u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Evropi. 

Kampanja je usmjerena na države koje je EFSA u 2019. godini prepoznala kao zajedničko “područje od interesa” s obzirom da se nalaze u blizini država u kojima je prisutna ASK. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo[1], Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Naša kampanja će upotpuniti aktivnosti koje trenutno poduzimaju Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u nastojanju da iskorijene ovu bolest u Evropi. 

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja svinja iz uzgoja u zahvaćenom području.

Ciljevi i ciljne grupe

Cilj kampanje je jačanje svijesti i bolje poznavanje ASK u svih devet država. Usmjerena je na grupe ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, kao što su uzgajivači svinja i lovci. EFSA će također sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, grupama poljoprivrednika, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim organima, turističkim agencijama i putnicima.

Otkrivanje, prevencija, prijavljivanje

S obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove smrtonosne bolesti. Ovo su ključne riječi naše kampanje.

Dijelit ćemo informativne članke, infografike, pripremljene objave za postavljanje na društvenim medijima i druge materijale. Saznajte više o ASK na internet stranici kampanje: www.efsa.europa.eu/StopASF

[1]Ovim nazivom se ne dovodi u pitanje stav o statusu, te je on u skladu s RVSUN-om 1244 (1999) i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Kontakti

Ukoliko ste novinar/predstavnik medija, kontaktirajte Ured za odnose sa medijima. Ostale upite dostavljajte na ‘Ask EFSA Service’ (služba za upite).

Kontakti za medije Ostali upiti

EFSA Media Relations Office Ask EFSA Service

Tel.: +39 0521 036 149, E-mail: Press@efsa.europa.eu