Hercegovina

Zašto zaraženi u Hercegovinu dolaze iz UKC Banja Luka?

?????????????????????????????????????????????????????????

Izvor:  ISTOK

Javnost u Istočnoj Hercegovini se već danima pita kako to da svako malo novi zaraženi se pojavljuju nakon što su boravili u UKC Banja Luka. Da li je sistem prevencije i kontrole u ovom najvećem kliničkom centru Republike Srpske toliko loš ili je u pitanju nešto drugo?

Dugo je Hercegovina odolijevala virusu korona i nije imala nijedan slučaj zaraze. Neki su to u šali tumačili lošim saobraćajnim vezama ovog dijela Srpske, pa su komentarisali da je dobro da bar neke vajde imamo od takvog stanja.

Ipak činjenica je da je prvi zaraženi u Trebinje stigao nakon liječenja u UKC Banja Luka, nakon čega se zarazila gotovo cijela porodica, a i brojni prvi kontakti. Prije nekoliko dana se desio analogan slučaj kada je RVI nakon terapije u UKC Banja Luka otpušten zaražen bez znanja o tome.

U današnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS među 22 nova zaražena u RS jedno je lice iz Nevesinja koje se takođe liječilo u UKC BanjaLuka.

Da li će neko iz UKC dati odgovor na ove očigledne propuste, posebno u slučaju prvoozaraženog koji je bez testiranja pušten da se vrati u Trebinje? I kakav je sistem prevencije u UKC Banja Luka da se zaraza širi tako lako na pacijente koji se liječe od drugih bolesti? Od lokalnih vlasti iz Hercegovine, posebno Trebinja i Nevesinja, teško da će bilo ko postaviti ovo pitanje prema odgovornim. Oni se uglavnom bave mjerama i prijetnjama građanima, prebacujući svu odgovornost na njih.

Građani još uvijek strpljivo podnose sve rigoroznije mjere, prijetnje kaznama i ograničenja slobode kretanja. Za sada…