BiH

Zadužuju se 9.000 000 KM za kupovinu neuslovnog objekta

Nakon što je početkom marta smijenjen Nadzorni odbor koji je bio protiv toga da se „Pošte Srpske“ zaduže devet miliona za kupovinu neuslovnog objekta u vlasništvu Slavka Roguljića, upravi ovog javnog preduzeća nije dugo trebalo da to pitanje ponovo stavi na dnevni red.

Rebalans plana poslovanja, kojim je predviđeno zaduženje „Pošta“ emisijom obveznica kako bi se kupio sporni objekat, ekspresno je pripremljen i već je dobio podršku privremenog Nadzornog odbora, otkriva CAPITAL.

Ključna izmjena u pripremljenim dokumentima upravo se odnosi na kupovinu ili izgradnju objekta za sorting centar za koji „Pošte“ planiraju izdvojiti čak devet miliona KM i to kroz zaduženje putem emisije obveznica.

„Zbog potrebe za rješavanjem problema nedostatka poslovnog prostora za funkcionisanje sorting centra, predviđena je kupovina ili izgradnja objekta. S obzirom na to da je u proceduri izmjena Zakona o dugu i garancijama RS, predlažemo da se tokom 2021. rješavanje nedostatka poslovnog prostora za funkcionisanje sorting centra finansira iz sredstava dobijenih emisijom obveznica, uz garanciju Vlade RS, umjesto prvobitno planiranim dugoročnim kreditnim zaduženjem kod komercijalne banke“, navedeno je u rebalansu plana poslovanja „Pošta“.

Preduzeće planira da emituje 90.000 obveznica nominalne vrijednosti po 100 КM po maksimalnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, sa grejs periodom od tri godine i minimalnim periodom otplate od sedam godina, nakon grejs perioda.

Prema nezvaničnim informacijama „Pošte“ planiraju kupiti objekat u vlasništvu Slavka Roguljića u Trnu, čija je procijenjena vrijednost daleko manja od devet miliona KM, koliko „Pošte“ planiraju da plate. Pored precijenjene vrijednosti, objekat je nenamjenski, te se predviđa da će biti potrebno uložiti još oko tri miliona u njegovo prilagođavanje. Inače, „Pošte“ se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, zaduženja su sve veća, uprava povećava ionako prekomjeran broj radnika, a prihodi konstantno padaju.

Ovim je potvrđeno pisanje CAPITAL-a koji je već najavio ovakav rasplet događaja.

Naime, nakon što nije prihvatio plan uprave „Pošta“ da ovo preduzeće zaduži za devet miliona KM kako bi kupili Roguljićev objekat , Skupština akcionara je početkom marta razriješila Nadzorni odbor preduzeća.

Član smijenjenog Nadzornog odbora Željko Dubravac rekao je tada za CAPITAL da je razlog smjene taj što su članovi NO izbacili iz plana poslovanja „Pošta“ za ovu godinu kreditno zaduženje od devet miliona KM za kupovinu nenamjenskog objekta.

On je tada izrazio uvjerenje i da će već do polovine godine biti usvojen rebalans plana poslovanja u kojem će se ponovo naći to zaduženje, a što se upravo i dešava.

„Dakle, uz gubitak od 2,6 miliona KM koje su „Pošte“ imale u prošloj godini, ovo zaduženje bi preduzeće dovelo u potpuno bezizlaznu situaciju“, kazao je Dubravac.

On je nakon toga i tužio „Pošte“ zbog nezakonite smjene.

 

Capital