Republika Srpska

XXL KUM

piše: S.V.
Fotografija Zorana Stevanovi─ça Gladnog, snimljena uo─Źi proslave Dana grada Zvornika (21.05.), prepuna je simbolike.
Gradona─Źelnik Gladni Zvornik vidi kao svoju barku kojom on kormilari, te je njegov lik napravljen od ┼íe─çera za kormilom broda.
Nije slu─Źajno izabrano da torta bude u obliku barke, jer su poslovni po─Źeci Gladnog┬á vezani za skele i ─Źamce kojima je tokom rata ┼ívercovao stoku sitnog i krupnog zuba preko Drine.
Kada je zaradio malo vi┼íe novca od ┼íverca stoke, pre┼íao je taj vrli Glade┼ż na ┼íverc devizama, a kasnije naftom; Sada ┼ívercuje ─Źim sti┼że, ne interesuje ga boja robe. O ─Źemu svjedo─Źi tompus u njegovim Gladnim ustima, ┼íto ukazuje da Gladni sebe vidi kao ┼íefa Kartela.
Dok lagano cirka viski, odbija dimove iz preskupog tompusa, u o─Źima mu se vidi samo jedna ┼żelja – da se, nakon poziranja za fotografiju ÔÇťKUM XXLÔÇŁ, baci na ─Źokoladni brod i potopi ga u najsigurnijoj luci –┬á stoma─Źini svojoj. Pojeo je cijeli brod, pa su ga ispirali; Vodom iz ÔÇťVitinkeÔÇŁ.
Uskom krugu kriminalne posade kojom komanduje izjavio je da ne ┼żali ni zbog jednog abdominalnog bola – ponovo bi cijelu tortu, sve sa svojim ┼íe─çernim likom, strpao u Gladna usta.
Greškom je pojeo i tompus.
Nakon ┼íto je pojeo ─Źokoladni brod, Gladni je nastavio sa kr─Źmljenjem gradskih resursa. Tipi─Źan primjerak grla iz Dodikove ergele profiterskih galopera, primitivaca, skorojevi─ça, kriminalaca i hoh┼ítaplera.
Gra─Ĺani Zvornika, koji jedva pre┼żivljavaju, ─çe se, izvjesno, obradovati ┼íto njihov dragi robovlasnik ima i za tompuse i za viski i za brod od ─Źokokade, ali i sve veze za ┼íverc pola cijelo slike bijelo. Ima sada ve─ç cijelu flotu ┼ívercerskih brodova, plus kamioni za razne namjene.