Izvor in4s:

Vladika Joanikije je na samom početku svog obraćanja narod tri puta pozdravio sa ”Hristos Vaskrse” a potom im se zahvalio na ljubavi koju izražavaju prema svojoj Crkvi i svojim svetinjama.

Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem, poručio je episkop budimljansko-nikšićki posle puštanja iz pritvora okupljenim hiljadama građana ispred Osnovnog suda u Nikšiću.

Vladika Joanikije napustio je zgradu Centra bezbednosti Nikšić, gdje je zajedno sa sveštenicima bio 72 sata u pritvoru i uputio se ka zgradi suda gde se obratio građanima.

On se zahvalio okupljenima koji su uzvratili povicima „Ne damo te, vladiko“, i „Živio vladika“.

„Prvo da vam se zahvalim za podršku i ljubav. Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični i prirodni nastavak borbe za naše svetinje“, rekao je vladika Joanikije, prenio je Sputnjik.

On je dodao da je došlo do „nesporazuma“ s vlastima koje nisu razumjele značaj svetog Vasilija.

„Mi smo htjeli da proslavimo praznik svetog Vasilija onako kako se može, ali smo bili spremni da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli svetog Vasilija i koliko mu je odan. Pa smo vidjeli sabrani narod koji želi da produži kontinuitet litija. Kada smo prošli molitvenim hodom, narod se u miru i slozi razišao. Tek su nastali problemi kada se vlast umiješala posle“, rekao je vladika.

Dodao je da „i pored toga što se ne razumijemo s vlastima su u stanici policije bili više nego korektni i ljudski su se ponašali“

„Oni su dio našeg čestitog naroda“, rekao je Joanikije.

Vladika je dodao da se čudi vlastima što preduzimaju ovakve poteze kao da je jedini problem vjera i crkva.

Em ratuju sa Njegošem, sad su počeli da ratuju i sa svetim Vasilijem, nije to dobro“, dodao je Joanikije.

Podsjetio je da su i u Titovo vrijeme pokušali da spriječe da narod dolazi da se pokloni svetom Vasiliju, ali to nije uspelo.

„Brozovi naslednici, ovi neokomunisti, idu još dalje i to izaziva otpor našeg naroda. Probudila se vjera. Sveti Vasilije i dalje nadgleda svoj narod sa nebesa i okuplja ga. To treba da znaju i da nauče, a ništa još nisu naučili“, rekao je Joanikije.

„Nećemo sve večeras ni reći ni rešiti, ova borba će još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vjere“, poručio je episkop.

„Borićemo se i za slobodu vere, i za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz svakog pojedinca bez obzira kako se izjašnjava, treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi“, naveo je Joanikije.

On je na kraju pozvao okupljene da se raziđu, rekavši da će „biti još dana“.

„Neka se ova borba nastavi ali istinom i pravdom i ljubavi i prema našoj otadžbini i neka vlada mir i sloga među nama“, rekao je vladika i obraćanje završio rečima „Ne damo svetinje“.