Republika Srpska

Vlada RS nema pristup međunarodnom finansijskom tržištu; Dodik potpuno zaobilazi Viškovića i svoje odluke koje su u domenu izvršne vlasti realizuje preko sebi odanih ministara, što takozvani premijer zadnji sazna

БАЊАЛУКА, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Лидер СНСД-а Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а.

piše: Slobodan Vasković

1.

Vlada Republike Srpske nema pristup međunarodnom finansijskom tržištu, jer međunarodne finansijske institucije procjenjuju da nema mogućnosti da vraća zaduženja.

2.

Jednostavnije rečeno, niko od međunarodnih finansijskih institucija neće da daje kredite izvršnoj vlasti RS.

3.

Postoji nekoliko izuzetaka, koje za posuđeni novac traže enormne kamate, u visini od osam, devet, pa čak i deset posto.

Novac pod kamata te visine nudi se još jedino privredno i ekonomski najzaostalijim zemljama sa afričkog kontinenta.

4.

Već u nekoliko navrata sam navodio da je bankrot RS sve realnija opcija, a u prilog tome govore navedene činjenice, kao i podatak da u idućoj godini na naplatu dolazi 800.000.000 kreditnih zaduženja.

5.

Iz ove perspektive nemoguće je zaključiti na koji način će RS vratiti taj enormni dug.

6.

Uz sve navedeno, informacije potvrđene iz nekoliko izvora, ukazuju da će MMF teško dati nove kredite BiH i oba njena entiteta i nakon izbora, već će doći do dugotrajnih pregovora, što je pogubno za RS, ali i za Federaciju BiH, koja je u nešto manjim problemima od RS.

7.

Ranije sam objavio da u budžetu RS već sada nedostaje preko 450 miliona KM za redovno izmirenje obaveza, kao i da će, prema najoptimističnijim procjenama, budžet će na kraju godine biti u minusu najmanje 800 miliona KM, dok realisti smatraju da će iznositi cijelu milijardu KM.

Upravo zbog toga je Milorad Dodik i tražio kredit od Rusije u visini od 500 miliona evra, a prema dostupnim informacijama o tom zahtjevu, malo je vjerovatno da će novac dobiti.

8.

Kad smo već kod Dodika, on je uspostavio potpuno paralelan način upravljanja Vladom RS.

9.

Za sve odluke koje on donose, a u domenu su izvršne vlasti, Dodik u potpunosti zaobilazi navodnog premijera Radovana Viškovića, a realizuje ih preko sebi lojalnih ministara; Primarno Zore Vidović, Srebrenke Golić i drugih.

10.

Višković sve češće zadnji sazna šta je odlučila Vlada RS.

11.

Ovakvo Dodikovo ponašanje, potpuno potcjenjivačko po Viškovića, dodatno ukazuje da je sasvim realna opcija da se na leđima takozvanog premijera “slomiju kola” za privredni, ekonomski i finansijski kolaps u kojem se nalazi RS; Odnosno da Višković bude smijenjen nakon izbora.