Region

“Ustaška zmija je još tu, preti, sikće i jača” – Ivo Josipović o komemoraciji u Blajburgu

Izvor:  Novosti

Ustaška zmija je još tu, preti, sikće i jača, i dalje stojim iza tih reči koje sam izrekao u Jerusalimu, rekao je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je oštro kritikovao to što je hrvatska država pokrovitelj komemoracije u Blajburgu.

Komemoracija u Blajburgu nije čin odavanja počasti žrtvama, nego problematična politička manifestacija i besramna manipulacija, rekao je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor, prenose hrvatski mediji.

„Komemoracija u Blajburgu pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji istorijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice“, izjavio je Josipović.

On je ukazao da su za to odgovorni HDZ, premijer Andrej Plenković, katolička crkva i desni politički krugovi u Hrvatskoj.

„Kancelarka Nemačke Angela Merkel, pa i predsednik Zoran Milanović, stvari su postavili u ispravan kontekst. Zna se ko je bio ko u ratu, ko borac za slobodu i pravdu, a ko eksponent zločinačke politike i izdajnik. Zna se ko je bio na strani svetla, ko na strani mraka. Samo HDZ ne zna. Ni pridružene mu ustašofilne ultradesne stranke. Ni crkva“, rekao je Josipović.

Kazao je kako nema dileme da su nad brojnim ljudima počinjeni zločini u maju 1945. godine i da se ta istina ne sme prećutati, ali se činjenice ne smeju zloupotrebljavati u političke svrhe.

„Mnogo je ljudi ubijeno, posebno iz današnje perspektive, za tolika ubistva nema opravdanja“, kazao je Josipović, dodajući kako vernici i njihova crkva imaju pravo i treba da se mole za duše ubijenih, ali problem je kada se to manifestuje izvan konteksta uz slanje „opasnih političkih poruka“.

Kazao je kako je posebno opasno kada se tako nešto radi u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osetila posledice ustaškog režima, državi koja je, kako upozorava, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte.

Josipović stoga smatra kako je kardinal Vinko Puljić pogrešio kada se odlučio na blajburšku misu upravo u Sarajevu.

„To je opasno i neodgovorno ili je deo političkog koncepta koji želi da destabilizuje BiH“, poručio je bivši hrvatski predsednik.

VESTI IZ RUBRIKE