Hercegovina

Upokojio se u Gospodu protoprezviter – stavrofor Milenko Spremo

U jutarnjim časovima, u utorak, 16. marta 2021. godine, u JZU Bolnica Trebinje, upokojio se protoprezviter – stavrofor Milenko Spremo, višedecenijski sveštenik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Po upokojenju oca Milenka, Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, sa sveštenstvom, u trebinjskom Sabornom hramu služio je pomen za pokoj duše novoupokojenog sluge Božijeg, brata i saslužitelja našeg.

Protoprezviter – stavrofor Milenko Spremo rođen je 20. marta 1948. godine, u nevesinjskom selu Biograd, od oca Ćetka Sprema i majke Anđe, po rođenju Fržović. Osmogodišnju školu završio je u Zovom Dolu, a Bogosloviju Svetog Save u Beogradu, 1968. godine. Godine 1976. završio je Pravni fakultet Univerziteta u Mostaru.

U đakonski čin rukopoložen je 27. aprila, o Prazniku Vaskrsenja Hristovog, 1970. godine, u Sabornoj crkvi u Sarajevu, rukom Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita dabro-bosanskog i administratora Eparhije zahumsko-hercegovačke, Gospodina Vladislava. U prezviterski čin rukopoložen je 28. aprila 1970. godine u Staroj sarajevskoj crkvi. Po blagoslovu Mitropolita Vladislava postavljen je za privremenog paroha u Duvnu, sve do 1974. godine. kada postaje paroh brdsko-mostarski. Novembra mjeseca, 1974. godine postavljen je za paroha ljubinjskog.

Godine 1988. odlikovan je crvenim pojasom, a 1989. imenovan je za protonamjesnika. U čin protojereja proizveden je rukom Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Gospodina Atanasija, jula 1993. godine. Po blagoslovu Episkopa Atanasija, juna 1999. godine, postaje paroh prve trebinjske parohije, a blagoslovom Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Gospodina Grigorija, 2010. godine postavljen je za svešenoslužitelja pri Manastiru Hercegovačka Gračanica i za paroha sedme prohije trebinjske.

Na predlog Episkopa Grigorija, Sveti Arhijerejski Sinod SPC, odlikovao ga je pravom nošenja naprsnog krsta na Praznik Preobraženja Gospodnjeg u trebinjskom Sabornom hramu, godine 2004. Nakon redovnog penzionisanja, postavljen je za sveštenoslužitelja pri Petropavlovom manastiru.

 

Eparhija